Apariția miopiei, metode de prevenție și de tratament

Atunci când obiectele situate la apropiere se văd bine, însă contururile devin neclare,  încețosate, de îndată ce încerci să focalizezi lucruri situate la distanță mai mare de câțiva metri, diagnosticul e clar: suferi de miopie. 

Acesta este unul dintre viciile de refracție cu cea mai mare incidență la nivel global. Există statistici care arată că miopia afectează peste 30% din populația planetei. Iar proiecțiile sunt și mai puțin optimiste. Se estimează că până la mijlocul secolului, aproape 60% din populație va fi atinsă de această afecțiune. În țările dezvoltate, e posibil ca procentul să fie și mai mare.

Principalul motiv pentru care atât de mulți oameni suferă de această problemă este reprezentat de numărul tot mai mare de ore pe care îl petrecem în fața ecranelor albastre, indiferent că este vorba despre calculatoare sau telefoanele mobile.

Modul de manifestare al miopiei

Miopia reprezintă o eroare de refracție. Mai concret, întrucât lumina nu traversează în mod ideal mediile din interiorul ochiului, imaginea nu se formează pe retină—ecranul natural din interiorul ochiului—ci undeva în fața ei. Acest lucru nu afectează vederea la apropiere, ci doar obiectele aflate la distanță.

Distanța de la care obiectele devin neclare diferă în funcție stadiul afecțiunii și de vârsta persoanei care suferă de aceasta.

În desfășurarea activităților de zi cu zi, miopia transformă anumite gesturi cotidiene extrem de ușor de îndeplinit, în tot atâtea momente de frustrare. Miopul va întâmpina dificultăți la citirea semnelor rutiere, la distingerea imaginilor sau textelor de pe tabla de la școală, ba chiar privitul la televizor și, mai ales, decodificarea subtitlurilor va ridica probleme.

În anumite cazuri, miopia are printre manifestări și durerile de cap.

Apariția și clasificare miopiei

De regulă, miopia își face simțită prezența în copilărie, și se poate dezvolta până la sfârșitul adolescenței. Astfel, scăderea calității vederii nu se produce în mod brusc, ci progresiv.

Clasificarea miopiei se face în funcție de intensitatea defectului care trebuie corectat. În literatura de specialitate sunt avute în vedere patru stadii ale miopiei:

  • Miopia mică, sau simplă
    Este cea mai frecventă formă de manifestare a afecțiunii, iar deviația este de –3 dioptrii.
  • Miopia medie
    Aceasta acoperă intervalul de la –3  la –6 dioptrii.
  • Miopia mare
    În această categorie intră deviațiile care trec de pragul de –6 dioptrii. Cei care suferă de această afecțiune au o predispoziție crescută atunci când vine vorba și despre alte patologii din spectrul oftalmologic, cum ar fi cataracta și glaucomul.
  • Miopia patologică
    În această situație vorbim despre o boală foarte serioasă, cu valori care se pot duce până la –30 de dioptrii. De cele mai multe ori această formă de miopie e însoțită de probleme conexe de genul leziunilor intraoculare, și care poate cauza pierderea iremediabilă a vederii.

Prevenirea sau corectarea miopiei

Este un fapt mai presus de orice bănuială că unul dintre motivele epidemiei de miopie este utilizarea excesivă a tehnologiei. Prin urmare, cel mai la îndemână remediu constă în asigurarea unui mediu sănătos pentru ochi. 

Cele mai simple acțiuni în acest sens sunt respectarea unor pauze în timpul activităților care presupun utilizarea dispozitivelor cu ecran luminos și purtarea unor ochelari de protecție. 

Limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor telefoanelor mobile, a tabletelor sau a calculatorului, este o decizie care va preîntâmpina instalarea—sau dezvoltarea—miopiei. 

În situația în care miopia a fost deja diagnosticată, este esențială corectarea ei. Cele mai practice și, în același timp, mai accesibile metode în acest sens sunt ochelarii de vedere și lentilele de contact. 

Cu ajutorul acestor dispozitive optice, erorile de refracție ale ochiului sunt corectate. Astfel, razele de lumină care pătrund în ochi, în loc să se focalizeze în fața retinei se vor focaliza direct pe aceasta, iar imaginea va deveni clară, indiferent de distanța la care se găsește obiectul privit.

Pentru cei care nu se pot acomoda cu purtatul de ochelari sau de lentile de contact, există și o soluție mai radicală: ne referim la intervenția chirurgicală.

Examenul oftalmologic regulat, cea mai simplă metodă de contracararea a miopiei

Este important de reținut că miopia este o afecțiune progresivă. Adică, în cazul în care e ignorată, odată cu trecerea timpului, în loc să se atenueze ea devine din ce în ce mai accentuată.

Miopia netratată poate antrena după sine o serie de efecte secundare: un risc crescut de oboseală oculară, leziuni ale retinei, iar pe termen lung, în cazurile patologice, chiar o potențială pierdere a vederii. Diagnosticarea ei se poate face printr-o consultație oftalmologică.

Nu lăsa miopia să îți afecteze activitatea cotidiană! Examinările oftalmologice regulate sunt o metodă foarte practică de a monitoriza evoluția acestei afecțiuni și de a avea acces la tratamentul adecvat.

Prin urmare, programează-ți chiar acum un consult oftalmologic gratuit la Iris Optic.