Lentile cu filtru anti-UV
Protecția necesară împotriva radiației ultraviolete
Razele ultraviolete (UV-urile) reprezintă radiație electromagnetică cu o lungime de undă mai mică decât cea a radiației luminoase vizibile. Ele sunt prezente în lumina solară, și reprezintă aproximativ 10% din totalul radiației electromagnetice emisă de soare.
Efectul imediat al radiației ultraviolete asupra corpului uman este bronzul. Însă atunci când expunerea este îndelungată, apar arsurile, și crește riscul apariției cancerului de piele.
Alături de piele, și ochii pot fi afectați în moduri extrem de neplăcute în urma expunerii prelungite la razele UV. Între problemele oculare cele mai periculoase pe care le poate produce radiația ultravioletă se găsesc: cataracta, degenerescența maculară și fotokeratita.
Cea mai la îndemână metodă de protecție împotriva neplăcerilor cauzate de radiația ultravioletă constă în purtarea unor ochelari cu lentile special proiectate în acest sens. Și asta indiferent dacă este vorba despre lentile al căror unic scop este apărarea împotriva neajunsurilor provocate de razele solare, sau dacă este vorba despre lentile ale unor ochelari de vedere, peste care s-a aplicat o peliculă de material anti-UV.
Cum asigură lentilele anti-UV protecție ochilor?
Pentru a oferi protecția împotriva radiației UV, lentilele sunt acoperite cu un strat invizibil de material. Acesta are proprietatea de a reflecta sau de a absorbi radiațiile ultraviolete, împiedicând astfel efectele nocive ale acestora asupra ochiului.
Stratul de protecție anti-UV îndeplinește un rol similar cu cel pe care îl îndeplinește crema de protecție solară. În timp ce aceasta din urmă, odată aplicată, apără pielea împotriva arsurilor, protecția anti-UV aplicată pe lentilă împiedică aceleași raze să ajungă în ochii, unde ar putea produce efecte dintre cele mai periculoase.
Afecțiuni care pot fi prevenite grație lentilelor anti-UV
Folosite în mod constant, lentilele de pr otecție împotriva ultravioletelor pot ajuta la prevenirea apariției unor probleme oculare frecvente. Dintre acestea, cele mai frecvente și în același timp, cele mai periculoase, sunt cataracta, degenerescența maculară și fotokeratita.
Cataracta este o afecțiune care se manifestă prin deteriorarea calităților cristalinului. Din punct de vedere statistic, principala cauză a apariției cataractei o reprezintă îmbătrânirea. Iar pe locul al doilea, se află expunerea prelungită la radiațiile UV. Prin utilizarea unor ochelari cu lentile tratate împotriva razelor ultraviolete, impactul acestei a doua cauze va fi redus în mod substanțial.
Expunerea la radiațiile UV reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc asociați cu apariția degenerescenței maculare—maladie care reprezintă una dintre principalele cauze ale orbirii la nivel global. Folosind lentile care oferă o bună protecție anti-UV, acest pericol este practic neutralizat.
Fotokeratita reprezintă o arsură la nivelul corneei, și se manifestă prin apariția unei inflamări a ochiului, și prin vedere încețoșată și senzația de nisip în ochi. Prin folosirea lentilelor despre care vorbim, riscul dezvoltării acestei afecțiuni dureroase este diminuat în mod considerabil.
Situații în care se recomandă purtarea lentilelor anti-UV
Utilitatea lentilelor cu protecție împotriva ultravioletelor nu se rezumă la situațiile în care suntem expuși la un soare cu intensitate foarte puternică. Ele sunt un aliat de nădejde al ochilor chiar atunci când desfășurăm unele dintre cele mai comune dintre activitățile programului cotidian.
Deoarece soarele este cea mai mare sursă de UV-uri, cei care desfășoară activități în aer liber sunt, în mod inevitabil, expuși la radiație. Folosirea unor ochelari de soare—sau de vedere—dotați cu lentile cu protecție, reprezintă cel mai simplu mod de a evita neplăcerile care pot apărea din acest motiv.
În timpul condusului, șoferul este expus la radiația UV care ajunge la ochi prin geamurile autovehiculului. Pe lângă potențialul crescut de apariție a anumitor afecțiuni medicale, acest lucru produce și un disconfort vizual, crescând astfel riscul producerii accidentelor de circulație.
Din păcate, radiațiile UV provin și de la sursele de lumină artificială. Astfel, chiar și activitățile care se desfășoară în interior, la adăpost de lumina soarelui, poate fi periculoase pentru ochi, dacă sursele de raze ultraviolete sunt suficient de puternice și de numeroase. Drept urmare, și în aceste situații folosirea lentilelor cu protecție anti-UV reprezintă o idee excelentă.
Te așteptăm în oricare dintre magazine Iris Optic din București, ca să îți oferim mai multe informații despre beneficiile purtării de lentile cu protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, și ca să găsim împreună soluția cea mai potrivită pentru ochii tăi.
Brandurile de lentile anti-UV din portofoliul Iris Optic
În oferta noastră vei găsi lentile produse de cele mai importante nume din acest domeniu.
Avem soluția optimă pentru tine, indiferent de bugetul pe care vrei să îl investești în următoarea ta pereche de ochelari cu lentile cu filtru anti-UV.