Lentilele de contact sunt principala alternativă la ochelarii de vedere. Ele pot fi o alegere excelentă pentru cei care consideră că stilul lor activ de viață este incompatibil cu nivelul de precauție implicat de purtarea ochelarilor.
Din multe puncte de vedere lentilele de contact pot asigura un confort superior pentru cel care le poartă, față de ochelari. Însă până să se ajungă în acest punct, este obligatoriu ca acesta să stăpânească bunele practici în ceea ce privește cele două momente sensibile: instalarea și scoaterea. În mod firesc, aceste probleme tind să fie mai mari pentru cei care se află în primele stadii ale purtării lentilelor de contact.
De cele mai multe ori, lentilele sunt instalate greșit din cauză că purtătorii nu sunt familiarizați cu etapele pe care trebuie să le urmeze pentru a avea cele mai bune rezultate. Pentru a te pune la adăpost de astfel de probleme, în rândurile care urmează îți vom descrie secvența pe care o considerăm optimă, și îți vom da detaliile care trebuie avute în vedere pentru fiecare etapă în parte.
Declinarea de responsabilitate
Informațiile de mai jos nu trebuie considerate un sfat medical în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre un set de concluzii la care am ajuns în urma experienței pe care am adunat-o de-a lungul anilor, grație relației cu mare număr de clienți care au achiziționat lentile de contact de la noi.
Te rugăm să consideri materialul de mai jos doar o completare la informațiile pe care le-ai primit din partea optometristului sau a medicului oftalmolog în momentul în care ai efectuat consultația, sau atunci când ți-au fost recomandate lentilele de contact.
Cei opt pași care trebuie parcurși pentru instalarea lentilelor de contact
Iată care sunt etapele pe care te sfătuim să le ai în vedere, de fiecare dată când îți vei monta lentilele de contact.
Pasul nr. 1: Igienizarea mâinilor
Lentilele iau contact direct cu suprafața sensibilă a ochilor. De aceea este extrem de important ca înainte de a ne atinge de ele, sau de ochi, mâinile să fie spălate cât mai temeinic. Pentru asta se va folosi apa caldă și săpunul—de preferat unul fără miros. După aceasta mâinile vor fi clătite, iar în final vor fi uscate cu un prosop curat, care nu lasă scame. Cea mai potrivită alegere în acest sens este cârpa de microfibră—același material pe care îl recomandăm pentu curățarea lentilelor de ochelari.
Un alt aspect căruia merită să îi acorzi atenție este loțiunea de hidratare, pe care te sfătuim să eviți să o folosești înainte de instalarea lentilelor de contact.
Pasul nr. 2: Scoaterea lentilelor din ambalaj
De grija cu care se efectuează această operațiune depinde integritatea lentilelor și abilitatea lor de a-și îndeplini funcția. De aceea, merită să îi fie acordată atenția cuvenită.
În primul rând, ambalajul trebuie deschis cu atenție. Apoi, lentila se scoate din ambalaj folosind doar două degete: arătătorul și degetul mare. Se va evita folosirea unghiilor ca nu cumva să i se deterioreze suprafața.
Pasul nr. 3: Curățarea temeinică a lentilelor
E de prisos să îți explicăm cât de important este ca această etapă să fie tratată cu atenția cuvenită. Lentilele urmează să stea direct pe ochiul tău. Orice urmă de murdărie va crea disconfort, iar în cazurile cele mai severe, chiar o infecție.
Atunci când nu stau pe ochi, lentilele trebuie păstrate în cutia în care au fost livrate. Acolo, se vor afla în permanență într-o baie de soluție de contact. După ce vor fi scoase cu grijă din cutie, ele vor fi puse în palmă, și vor fi stropite cu un jet proaspăt de soluție de contact. Apoi vor fi frecate delicat cu degetul arătător al celeilalte mâini, pe o parte și pe cealaltă, după care vor fi clătite din nou, cu un alt jet de soluție. În acest fel ne vom asigura că lentila nu conține nici o substanță sau particulă care ar putea irita ochiul.
Atenție! Pentru această operațiune nu trebuie folosită apă de la robinet și nici o altă substanță în afară de cea recomandată de producătorul lentilelor de contact sau de optometrist.
Pasul nr. 4: Verificarea stării lentilelor
Apoi, lentilele trebuie verificate în amănunt pentru a avea certitudinea că nu prezintă zgârieturi, fisuri, rupturi sau deformări. Orice imperfecțiune poate provoca neplăceri severe la nivelul ochiului, iar deformările vor împiedica fixarea corectă pe ochi, astfel încât lentila poate să joace pe suprafața acestuia, sau chiar să cadă.
Regula generală este că o lentilă de contact își va îndeplini funcția doar dacă este într-o stare impecabilă. Atâta vreme cât prezintă până și cea mai mică problemă, ea nu mai poate fi utilizată.
Pasul nr. 5: Pregătirea lentilelor cu partea interioară orientată către ochi
Lentilele de contact sunt dispozitive optice foarte sofisticate, atât din punct de vedere al materialului din care sunt făcute, cât și din cel al tehnicii de fabricație. Ele au o parte interioară, care urmează să stea în contact cu ochiul, și una exterioară peste care vor glisa pleoapele. Prin urmare, pentru o lentilă de contact există un singur mod corect de instalare.
Variantele moi de lentile de contact sunt subțiri, flexibile și alunecoase. De aceea, confuziile pot să apară foarte ușor și cineva mai puțin experimentat poate să îți monteze lentila invers. Acest lucru va fi depistat în urma apariției unei senzații de disconfort sau odată ce vei constata că lentila are un ușor joc.
Însă există o metodă cu ajutorul căreia poți depista foarte ușor dacă lentila este în poziția corectă. Pentru asta trebuie să o plasezi pe vârful degetului (de preferință a celui arătător) și să o aduci la nivelul ochilor, astfel încât să îi vezi bine marginile. În poziția corectă, ea trebuie să arate ca cupă mică, ale cărei margini sunt orientate în sus, de-a lungul întregii circumferințe. O lentilă de contact care e pe dos, va avea marginile orientate către exterior.
Pasul nr. 6: Începe întotdeauna cu lentila destinată ochiului drept
De multe ori, lentilele de contact nu sunt interschimbabile. Acest lucru este evident mai ales în situațiile în care prescripțiile pentru cei doi ochi sunt diferite. Faptul că într-un pachet există o lentilă pentru ochiul drept și una pentru ochiul stâng este destul de ușor de constatat, întrucît, în majoritatea cazurilor, pe cutie sunt marcate inițialele corespunzătoare celor doi ochi—L pentru stângul, respectiv R pentru ochiul drept.
Însă, deoarece ele seamănă foarte bine, confuziile pot apărea destul de ușor, și astfel poate apărea un disconfort la nivelul ochiului. Ca să eviți problemele de acest gen, e nevoie doar de puțină atenție. Fiecare lentilă după purtare trebuie pusă în compartimentul dedicat ei, iar la instalare, trebuie avută puțină grijă, ca montajul să se facă pe ochiul indicat pe capac.
Te sfătuim ca mai ales în perioada de acomodare, să îți creezi o rutină, și să începi întotdeauna prin montarea lentilei aferente ochiului drept. În acest fel, în câteva săptămâni îți vei crea un reflex care te va scăpa de bătăi de cap.
Pasul nr. 7: Instalarea propriu-zisă a lentilelor pe ochi
După ce lentilele au fost verificate și curățate, urmează momentul instalării propriu-zise, pe ochi. Lentila se va plasa pe vârful degetului arătător al mâinii drepte, în cazul dreptacilor, respectiv al mâinii stângi în cazu stângacilor. Cealaltă mână se folosește pentru a fixa pleoapa superioară în poziția deschis. Cei care vor să se asigure și mai bine, pot să folosească degetului mijlociu al mâinii cu care este ținută lentila, pentru a trage în jos pleoapa inferioară.
Din această poziție, lentila va fi apropiată încet, până în punctul în care va face contact cu ochiul. Nu ar trebui să fie cazul să împingi ca să se fixeze. Dacă a fost plasată corect, lentila ar trebui se desprindă ușor de deget, și să adere la pelicula umedă care acoperă ochiul.
Odată ce lentila a fost instalată pe ochi, pleoapele pot fi eliberate.
Pasul nr. 8: Verificarea poziției lentilei
După instalare, trebuie să te asiguri că lentila se găsește în poziția optimă, și că purtarea ei urmează să fie confortabilă.
Primul lucru pe care poți să îl faci în acest sens este să clipești de câteva ori, pentru a te asigura că lentila este centrată. Apoi uită-te în toate cele patru direcții—sus, jos, stânga, dreapta—, iar în final privește drept înainte. Repetă aceste gesturi pentru ambii ochi.
Dacă în urma acestor acțiuni, vei constata că vezi bine, atunci totul este în regulă. Însă dacă apar probleme, și lentila nu e centrată sau imaginea pe care o obții nu este clară, atunci aceasta trebuie scoasă și montată din nou.
Trebuie evitată ajustarea lentilei direct pe ochi, cu degetul. Acest lucru poate provoca iritații, disconfort sau chiar zgârieturi pe suprafața ochiului.
Importanța creării unei rutine temeinice de instalare a lentilelor de contact
Instalarea corectă a lentilelor de contact este esențială pentru sănătatea și siguranța ochilor tăi, precum și pentru obținerea unei vederi clare. De aceea te sfătuim să îți acorzi timpul necesar pentru a învăța cele mai bune practici și pentru a-ți crea o rutină.
Este posibil ca la început să ți se pară că succesiunea pe care ți-o propunem necesită ceva mai mult timp decât te-ai fi așteptat. Și e posibil să ai dreptate. Însă te asigurăm că odată ce te vei familiariza cu etapele pe care trebuie să le parcurgi, vei reuși să îți instalezi lentilele din ce în ce mai rapid și în condiții de siguranță maximă.
Nu uita să începi întotdeauna cu lentila destinată ochiului drept, și să te asiguri că atât mâinile, cât și lentilele sunt curate. Dacă lentilele nu sunt curățate și întreținute corect, pe ele se vor acumula bacterii și ale corpuri străine care, odată ajunse în ochi, vor provoca în primă instanță inflamații, iar pe termen lung pot avea ca efect apariția unor infecții și a altor afecțiuni oculare grave. Iar dacă sunt montate incorect pot provoca disconfort, și cu siguranță nu vor oferi claritatea și performanța de care ai nevoie.
Apelează cu încredere la sfatul specialiștilor de la Iris Optic
În situația în care vei întâmpina în mod recurent un anume disconfort sau dificultăți la inserarea lentilelor, nu ezita să te adresezi medicului oftalmolog pentru sfaturi și îndrumare.
Te așteptăm în oricare dintre locațiile Iris Optic din București, ca în urma unui consult oftalmologic gratuit, să îți recomandăm lentilele de contact de care ai nevoie. Programează-te chiar acum folosind formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826. Te așteptăm!