În sport, echipamentul face diferența. Relația este de directă proporționalitate: cu cât echipamentul folosit este mai bun, cu atât rezultatele tind să se îmbunătățească. Această regulă se aplică în marea majoritate a sporturilor, și pentru orice nivel de performanță.
Alegerea ochelarilor optimi, fie că vorbim despre profesioniști, dar mai ales despre cei care practică sportul la nivel amator, este o sarcină puțin mai complicată decât ar putea părea la o primă vedere. Ca să le venim în ajutor celor interesați, am decis să îi dedicăm acestui subiect un întreg articol.
De ce sunt importanți ochelarii de soare pentru sportivi?
Purtarea ochelarilor de soare nu este un lucru obligatoriu pentru toate sporturile din catalogul olimpic. Însă acolo unde activitatea se desfășoară în aer liber și se întinde pe niște perioade mai lungi de timp, aceștia devin un accesoriu deosebit de util, întrucât protejează ochii de razele UV.
În astfel de medii, expunerea îndelungată la radiația solară poate provoca numeroase probleme oftalmologice, de la oboseală oculară și pierderea clarității imaginii, până la afecțiuni mult mai grave, de genul cataractei sau a degenerescenței maculare.
În plus, în sporturi precum schiatul sau snowboarding-ul, ochii sunt expuși la strălucirile care apar în urma reflectării luminii soarelui de către zăpadă. Aceste fulgurații, dacă nu sunt filtrate prin ochelarii corespunzători, pot provoca dezorientare, dureri de cap și chiar orbire temporară.
Prin urmare, e important de reținut că ochelarii de soare fac parte din echipamentul standard folosit în numeroase sporturi. Și ne referim la ciclism, golf, alergări pe distanțe lungi (semimaraton, maraton și ultramaraton), sporturi de iarnă sau sailing—ca să le enumerăm doar pe cele mai populare.
Fiecare sport are propriile specificații în materie de ochelari de soare
Nu există acel model de ochelari de soare car să fie optim pentru toate sporturile. Și asta dintr-un motiv evident: fiecare sport are mediul lui foarte specific în care se desfășoară.
Alergătorul de cursă lungă trebuie să poată observa cu ușurință detaliile traseului, și ochelarii trebuie să îi protejeze ochii de transpirația care de cele mai multe ori îți curge din păr și de pe frunte.
Și ciclistul trebuie să poată descoperi dintr-o privire detaliile suprafeței pe care rulează. Însă în cazul lui este important că ochelarii să îl poată feri de violența vântului, de murdăria și de praful care de la o viteză în sus, pot să îi vătămeze ochii. Mai multe informații despre alegerea ochelarilor de soare pentru ciclism, găsești în articolul acesta.
Dacă sportul practicat presupune trasee în medii cu multă umbră—ca de exemplu o pădure—, atunci e recomandat să folosești niște ochelari cu lentilele concepute să funcționeze optim într-un mediu întunecat, și nicidecum unele care scot în evidență detaliile suprafeței pe drumul deschis, lat și luminos.
Jucătorul de golf are de-a face cu spații deschise, luminoase și cu mult verde, în vreme ce pescarul sportiv, chiar dacă și el își desfășoară acțiunile în spațiu deschis, trebuie să se uite perioade lungi de timp în apa adâncă și întunecată.
După cum se vede, diferențele sunt foarte semnificative. Iar industria a înțeles acest lucru, și există soluții foarte bune, atât în ceea ce privește ramele, cât mai ales lentilele, indiferent de sportul practicat.
Criterii care trebuie avute în vedere când sportivii își aleg ochelarii de soare
Iată cei mai importanți factori care trebuie luați în considerare de un sportiv atunci când își vei alege următoarea pereche de ochelari de soare.
Protecție anti-UV
Cea mai importantă caracteristică a ochelarilor de soare este capacitatea lor de a proteja ochii de razele UV. Cu cât protecția anti-UV este mai bună, cu atât ochelarii de soare sunt mai utili. Sfatul nostru este să îți alegi ochelari de soare care oferă o protecție de 100% împotriva radiației ultraviolete.
Materialul potrivit atât pentru lentile, cât și pentru ramă
Dacă vorbim despre lentile, există doar două variante recomandate: cele din sticlă și cele din policarbonat. Sticla oferă ceva mai multă claritate, și este mai puțin predispusă la zgârieturi, în timp ce policarbonatul tinde să aibă o rezistență mai mare la impact, iar posibilitatea spargerii este mai mică în cazul unei căzături.
În ceea ce privește ramele, există materiale hipoalergenice din ce în ce mai avansate. Acestea oferă un confort sporit, mai ales în condițiile în care ochelarii trebuie purtați pentru perioade lungi de timp.
Culoarea lentilelor adaptată mediului înconjurător
Culoare lentilelor poate avea un impact negativ asupra vederii, dacă nu este adaptată mediului în care se desfășoară activitatea.
De exemplu, lentilele gri și cele fumurii reduc strălucirea în mod uniform, indiferent de mediu, însă nu oferă suficient contrast. Lentilele maro și cele chihlimbarii, în schimb îmbunătățesc modul de percepție al contrastului, precum și al distanței.
Nuanțele galbene îmbunătățesc intensitatea culorilor în medii cu vizibilitate scăzută, măresc contrastul și accentuează senzația de adâncime. Din acest motiv, ele sunt folosite la scară largă de către pescarii specializați în pești răpitori.
Deci, înainte de a face achiziția, pune întrebările în urma cărora vei afla care e culoarea de lentile potrivită pentru sportul pe care îl practici.
Un nivel de confort cât mai mare
Spre deosebire de ochelarii de soare obișnuiți, cei folosiți de către sportivi sunt supuși unei mișcări continue. Sporturile, și mai ales cele de anduranță ca ciclismul sau alergarea pe distanțe lungi, pot induce niveluri de stres destul de mari. După 20 de kilometri nimănui nu îi arde să își mai ajusteze ochelarii pe nas. De aceea, e important ca rama ochelarilor să sta fix pe față și, în același timp, să ofere cât mai mult confort.
O inovație deosebit de utilă pentru sportivi sunt așa numiții ochelari “wraparound“. Aceștia urmează curbura feței, etanșeizând-o, și astfel oferă o protecție suplimentară împotriva vântului, a prafului și a excesului de raze UV.
Un alt beneficiu al acestui tip de ochelari este nivelul excelent de fixare pe care îl oferă. Această caracteristică devine aur curat mai ales în sporturile care presupun multă mișcare efectuată în regim de viteză.
Calitatea e pe primul loc, iar factorul estetic vine pe locul doi
Nimeni nu spune că a arăta bine este un lucru rău. Însă, în sport, calitatea este mai importantă decât stilul, iar performanța este mai importantă decât aparența. De aceea, atunci când vei face noua achiziție, îți recomandăm ca primul criteriu avut în vedere să fie calitatea, iar factorul estetic să vină pe locul doi.
Găsirea ochelarilor potriviți înseamnă protecție mai bună și performanțe îmbunătățite
Pentru un sportiv, alegerea perechii de ochelari de soare care să se preteze perfect la activitățile pe care le desfășoară, reprezintă un lucru de importanță maximă. Astfel, își va crește considerabil șansele de a obține performanțe mai bune și, în primul rând, ochii lui vor avea parte de protecția de care au nevoie.
Într-adevăr, paleta de opțiuni disponibile este largă, iar numărul de criterii care trebuie avute în vedere pentru a face alegerea corectă poate părea intimidant. De aceea, te așteptăm la oricare dintre magazinele Iris Optic, unde specialiștii noștri te vor ajuta să găsești ochelarii de soare de care ai nevoie.
Pentru un consult oftalmologic gratuit, folosește link-ul acesta, sau sună la numărul 0733 267 826. Programează-te chiar acum!