De ce au ajuns ochelarii de soare un accesoriu atât de popular? Din două motive: unul rațional—pentru că ne protejează ochii de excesul de soare—, iar celălalt emoțional—pentru că ne fac să arătăm mai bine. Care dintre cele două este mai important? Probabil că pentru aceia dintre noi care dau mai multă valoare argumentelor raționale, rolul de protecție este cel mai important. Însă pentru cei care acordă mai multă valoare esteticului, e posibil ca aspectul cel mai important să fie felul în care ochelarii de soare se integrează în ținutele lor și le pun în valoare anumite trăsături fizice.
Noi îi felicităm pe toți purtătorii de ochelari de soare, indiferent de motivul pentru care au făcut această alegere. Da, este foarte corect: din punct de vedere al protecției împotriva supradozelor de radiații ultraviolete, reprezintă cea mai inspirată alegere, și da, ca accesoriu vestimentar adaugă o tușă cu multă personalitate.
Ochelarii de soare și protecția împotriva radiațiilor ultraviolete
Din pachetul de radiații ultraviolete conținut de lumina solară, cele mai nocive pentru ochi—dar și pentru piele—sunt UVA-urile și UVB-urile. Radiațiile UVA, în domeniul oftalmologic, pot fi responsabile pentru leziuni ale retinei. Iar din punct de vedere dermatologic, pot provoca pigmentări și chiar cancer de piele. Razele UVB sunt suspectul de serviciu când vine vorba despre arsurile solare. Iar atunci când sunt absorbite de către ochi, au diferite efecte degenerative, și pot duce chiar la orbire temporară.
Ochelarii de soare sunt cel mai bun aliat pe care ochii noștri îl pot avea în fața acestor radiații. Însă aici trebuie avut în vedere un lucru esențial: pentru a îndeplini această funcție, ochelarii de soare trebuie să fie echipați cu niște lentile special proiectate în acest sens, cu protecție UV, și eventual chiar polarizate.
Deși e contraintuitiv, faptul că lentilele sunt întunecate nu are nici cea mai mică legătură cu performanța lor în filtrarea luminii. Cu alte cuvinte, există lentile colorate care nu oferă nici un fel de protecție împotriva excesului de soare. Și viceversa: există lentile transparente care pot oferi protecție de 100%.
Un mod sigur prin care se poate afla dacă lentilele sunt ceea ce trebuie, constă în verificarea etichetei. Atâta vreme cât apare vreuna dintre mențiunile UV400 sau polarized, e în regulă.
Găsești mai multe detalii în legătură cu riscurile implicate de purtarea unor ochelari de soare de slabă calitate în articolul din link-ul acesta.
E bine de avut în vedere că beneficiile medicale oferite de acest gen de dispozitive nu se reduce la protecția împotriva radiației solare. Ochelarii de soare pot proteja ochii de praf, vânt și alte resturi care pot provoca iritații sau leziuni.
Impactul estetic al ochelarilor de soare
Ochelarii de soare sunt un accesoriu din ce în ce mai important în momentul de față. Ei adaugă fie o notă de rafinament, fie un plus îndrăzneală oricărei ținute pe care o completează.
Popularitatea lor a explodat în primii ani ai secolului, când vedetele de cinema i-au adoptat în masă. În acel moment, motivul pentru care starurile au recurs la ochelari de soare a fost funcțional. Pur și simplu nu și doreau să fie recunoscute de fanii prea entuziaști. Cu toate acestea, practic peste noapte, pe măsură ce fanii au adoptat stilurile vestimentare ale celebrităților, ochelarii au devenit un obiect al dorinței, iar vânzările au crescut masiv.
Pentru cei care au integrat acest articol în ținutele lor, opțiunile sunt nelimitate. Variantele disponibile în piață acoperă o plajă foarte generoasă de forme, dimensiuni și culori.
Din punct de vedere al calendarului, purtarea ochelarilor de soare nu se reduce la sezonul cald. Până la urmă, soarele răsare în fiecare zi. Chiar dacă intensitatea lui e cea mai mare în toiul verii, există radiație ultravioletă în toate celelalte anotimpuri. De aceea, ochelarii reprezintă un accesoriu practic și elegant pentru orice moment al anului.
Criteriile de alegere a ochelarilor de soare
Alegerea ochelarilor de soare potriviți este esențială pentru a profita pe deplin de avantajele acestui accesoriu. De aceea, pentru a selecta perechea potrivită de ochelari, trebuie avute în vedere cât mai multe dintre aspectele pe care ne dorim ca aceștia să le bifeze.
Protecția împotriva ultravioletelor
Acesta este criteriul de bază, și nu trebuie negociat. Ochelari de soare potriviți oferă o protecție de aproape 100% împotriva radiațiilor UVA și UVB. Veste bună este că această informație este afișată, de obicei, la vedere, direct pe eticheta ochelarilor de soare.
Polarizarea
Lentilele polarizate pot reduce strălucirea și îmbunătăți vizibilitatea în condiții de luminozitate intensă. Acestea sunt deosebit de utile pentru activități precum șofatul, pescuitul, sporturile nautice și schiatul. Pentru ultimele două dintre activitățile enumerate, cea mai indicată alegere este reprezentată de o pereche de ochelari de soare polarizați proiectați special pentru activități sportive.
Mărimea corespunzătoare
Este necesar ca ei se potrivească în mod confortabil, și să aibă o poziție cât mai fixă pe față, fără a fi prea strâmți sau prea largi. De asemenea, aceștia ar trebui să acopere ochii și zona din jurul lor în mod adecvat.
Culoarea
În ultimul timp au apărut lentile în diverse culori. Unele oferă protecție ideală împotriva radiației solare, iar altele—mai ales cele roșii, violet sau albastre—au un rol mai degrabă estetic.
Lentilele gri, maro și verzi reprezintă cele mai bune alegeri excelente pentru activitățile în aer liber, deoarece oferă o percepție foarte apropiată de cea naturală a culorilor și reduc strălucirile.
Materialul ramei
De obicei, ramele sunt realizate din plastic, metal, sau chiar o combinație a celor două materiale. Alegerea trebuie făcută în funcție de considerentele de ordin estetic și financiar. De regulă cele din metal sunt ceva mai scumpe. Însă aceasta este doar o considerație orientativă, pentru că excepțiile de la ea sunt destul de numeroase.
O întreținere corectă prelungește viața ochelarilor și a beneficiilor oferite de ei
Tratați cu grijă, ochelarii de soare își vor păstra un timp îndelungat proprietățile, atât ca dispozitiv medical, cât și ca accesoriu vestimentar.
Curățarea în mod regulat este cea mai importantă dintre activitățile de întreținere. Aceasta trebuie făcută cu o soluție degresantă specială, suficient de puternică încât să elimine mizeria, însă nu atât de dură încât să atace chimic lentilele sau ramele. În mod ideal, ochelarii de soare vor fi curățați cel puțin o dată pe zi.
Depozitarea corectă este un alt gest de întreținere care poate prelungi viața ochelarilor de soare. Atunci când nu sunt purtați, ei trebuie ținuți într-o husă de protecție. Astfel, ei nu vor fi expuși la efectele nefaste ale prafului, iar pericolul unor accidente care să-i deterioreze va fi redus considerabil.
Verificarea regulată permite ca eventuale reparații să poată fi făcute înainte ca anumite piese să se piardă sau să devină inutilizabile. Întrucât, și în cazul obiectelor, profilaxia este mai bună decât tratamentul, îți recomandăm să apelezi la specialist de îndată ce ai primul semn al unor defecțiuni abia observabile. Verificarea este esențială pentru a detecta componentele ce trebuie înlocuite definitiv, înainte ca ochelarii în sine să fie deteriorați în mod iremediabil.
Concluzia este clară
Dacă ții la ochii tăi, ochelarii de soare reprezintă un mod foarte bun prin care poți să le demonstrezi acest lucru. Când te vei decide să achiziționezi următoarea pereche, e important să ai în vedere atât aspectele tehnice, care țin de tratamentele aplicate lentilelor, cât și pe cele care țin de stilul tău, de culoarea tenului și de forma feței.
Și ca să nu îți bați capul cu toate aceste detalii, te așteptăm în magazinele Iris Optic. Colegii noștri te vor ghida astfel încât să găsești ochelarii de soare potriviți atât ca performanță, cât și din punct de vedere estetic.