Marea majoritate a afecțiunilor din domeniul oftalmologic au ca rezultat probleme de vedere. Ele sunt într-adevăr neplăcute—în anumite situații chiar extrem de neplăcute—pentru persoana pe care o afectează. Însă există și o parte plină a paharului: nu pot fi depistate de către ceilalți. Ambliopia însă, nu face parte din această categorie. Efectele ei negative nu se limitează la tulburări ale vederii, ci se extind și în sfera estetică.
Cunoscută și sub numele de „ochiul leneș”, ambliopia este o tulburare de vedere care apare atunci când creierul nu poate identifică în mod categoric imaginile recepționate de unul dintre cei doi ochi. Din punct de vedere fiziologic, ochiul se prezintă impecabil. Cu toate acestea, imaginile pe care el le transmite creierului sunt încețoșate.
Această afecțiune poate produce efecte neplăcute pe termen lung. De aceea, este importantă o diagnosticare cât mai rapidă, iar începerea tratamentului corespunzător este ideal să aibă loc imediat după confirmarea diagnosticului.
Semnale care trebuie să ne trimită cu gândul la ambliopie
Această afecțiune insidioasă își face apariția la vârste fragede. Iar copiii, de cele mai multe ori, nu sunt capabili să articuleze în mod clar problema pe care o au.
Există însă câteva indicii, care odată depistate de către adulți, pot ajuta în diagnosticare ambliopiei. Cela mai frecvente astfel de semne sunt următoarele:
- Copilul manifestă o aversiune puternică față de scris și citit.
- Mișcările celor doi ochi sunt nesincronizate.
- Prezintă dificultăți atunci când vine vorba despre orientarea în spațiu
- Nu reușește să estimeze corect distanțele până la anumite obiecte.
- Îi lipsesc abilitățile de a percepe tridimensional spațiul.
Ambliopia trebuie tratată urgent
În mod ideal, acestă afecțiune trebuie depistată din timp, iar tratamentul trebuie început cât mai curând posibil. În lipsa unei intervenții prompte, ambliopia, din nefericire, poate deveni destul de rapid o problemă severă.
În situația în care ambliopia e ignorată, în cazul copiilor, performanțele de vedere ale ochiului afectat se vor deteriora în mod constant. În ceea ce îi privește pe adulți, aceștia se pot confrunta cu o gamă largă de neajunsuri dintre care cele mai comune sunt: vederea dublă, durerile de cap, oboseala oculară și, la fel ca în cazul strabismului, pierderea abilității de a percepe profunzimea de câmp.
Vindecarea ambliopiei
Ambliopia poate fi tratată atât cu soluții pe termen lung, cât și radical, printr-o intervenție chirurgicală. Metodele de combate includ ochelarii de vedere, exercițiile și utilizarea unor plasturi speciali.
Ochelarii pot ajuta la corectarea alinierii greșite a ochilor sau la ajustarea diferenței de performanță vizuală dintre cei doi ochi. Exercițiile constau în jocuri și activități vizuale destinate stimulării ochiului afectat. Iar plasturii se aplică pe ochiul bun, astfel încât creierul să fie forțat să folosească și ochiul afectat într-un mod aproape egal.
Însă alegerea tratamentului ideal trebuie făcută de către un medic specialist, și depinde gravitatea afecțiunii, de cauza care a determinat apariția ei, și de vârsta pacientului.
Intervenția chirurgicală este varianta recomandată în cazurile severe, sau atunci când tratamentele mai puțin invazive nu au dat rezultatul scontat.
Consecințele netratării ambliopiei pot fi grave. O vedere periferică slabă, precum și imposibilitatea de percepe în mod tridimensional spațiul înconjurător sunt lucruri foarte neplăcute.
În cazul în care aveți o suspiciune în aceste sens, nu mai așteptați. Programați-vă chiar acum la un consult oftalmologic gratuit la Iris Optic.