Acest articol reprezintă o completare a unui alt text de pe blogul Iris Optic, în care a fost descrisă pe larg succesiunea de gesturi care trebuie urmată pentru îndepărtarea lentilelor de contact. În cele ce urmează îți vom da câteva sfaturi în plus, și îți vom împărtăși câteva ponturi care te vor ajuta, pe de o parte, să îți perfecționezi tehnica prin care îți scoți lentilele de contact, iar pe de alta, să înțelegi și mai bine modul optim în care trebuie să lucrezi cu aceste dispozitive optice.
Nu uita că lentilele de contact sunt niște obiecte fragile, care trebuie tratate ca atare
Cu riscul de a ne repeta, îți vom aduce aminte că lentilele de contact reprezintă niște accesorii deosebit de sensibile. Manevrarea lor trebuie făcută cu multă atenție, pentru că o deteriorare, cât de mică, le va transforma în niște obiecte care nu își vor mai putea îndeplini funcția.
Același lucru trebuie avut în vedere și în ceea ce privește activitățile de întreținere. Toate operațiunile de mentenanță trebuie desfășurate în mod temeinic, pentru se a evita acumularea bacteriilor sau a altor corpusculi pe suprafața acestora. Lentilele se găsesc în contact nemijlocit cu suprafața ochilor. Este evident că în situația în care nu sunt suficient de curate, ele pot provoca iritații sau alte lucruri și mai neplăcute, ca de exemplu infecții la nivelul ochilor.
E important să se acorde atenția cuvenită acestor două aspecte—igiena și finețea în manevrare—de fiecare dată când lentilele de contact trebuie să fie desprinse de pe ochi.
Începe întodeauna cu lentila dreaptă
Sfatul nostru este să îți scoți întotdeauna lentilele în aceeași ordine. Și ca să te scutim de o alegere, te sfătuim să începi de fiecare dată cu lentila dreaptă. După ce ai scos-o, depoziteaz-o în compartimentul special dedicat ei din cutie. Apoi repetă operațiunea pentru lentila aferentă ochiului stâng. Crearea de rutine te va ajuta să îți perfecționezi tehnica și să scurtezi timpul în care desfășori această operațiune.
Regula pe care tocmai ți-am prezentat-o le este deosebit de utilă mai ales celor care folosesc lentile de contact cu prescripții diferite pentru cei doi ochi.
Soluția de contact trebuie folosită de fiecare dată, însă excesul trebuie evitat
Spălarea și clătirea lentilelor de contact după ce au fost desprinse de pe ochi se face doar cu soluția special destinată acestei activități. Iar depozitarea lentilelor se face doar în cutia originală, după ce respectivul spațiu a fost inundat în prealabil cu soluție de contact.
Tot această substanță reprezintă cel mai bun răspuns în situațiile în care lentila s-a lipit prea tare și nu mai poate fi dată jos. Acest fenomen poate apărea mai ales atunci când ochii sunt foarte uscați. Ochiul va fi clătit cu câteva picături de soluție de contact, după care se va clipi de câteva ori, pentru ca lentila să fie deplasată din locul în care este fixată. După aceasta, dezlipirea ei se va putea face destul de facil. În caz contrar, se vor adăuga din nou câteva picături, se va clipi din nou, și se va încerca din nou dezlipirea. (În cazurile extreme, va trebui să te adresezi medicului specialist. Însă din experiența noastră, incidența unor astfel de situații este deosebit de redusă.)
Trebuie să se evite utilizarea unei cantități prea mari de soluție pentru această operațiune, deoarece excesul poate cauza inundarea ochilor, înroșirea acestora, și poate crea o stare de disconfort ocular.
Pentru unii dintre noi, lentilele se scot mai ușor dacă privirea este orientată în sus
În principiu, ne sfătuim pacienții să deruleze activitatea de scoatere a lentilelor de contact în fața oglinzii, cu privirea orientată spre înainte. Însă există suficiente persoane pentru care este mai ușor să își desprindă lentilele în timp ce privesc în sus.
Motivele pentru care aceștia preferă să se desfășoare în timp ce privirea le este orientată în sus este că astfel lentilele glisează spre partea de jos a ochiului, se fixează de marginea inferioară a acestuia, și nu mai alunecă atunci când trebuie să fie apucate.
Se folosește doar vârful degetelor, iar ochiul nu trebuie atins sub nici o formă
Gestul cu care se scoate lentila seamănă, într-o oarecare măsură, cu o ciupitură. Însă, spre diferență de aceasta din urmă, nu este executat în viteză, iar nivelul de forță aplicat este unul foarte delicat.
Se folosesc doar degetul mare și cel arătător de la mâna dominantă. Fiecare dintre acestea se plasează în câte o parte a lentilei, iar apoi, cu grijă, se efectuează o ușoară mișcare de strângere. Lentila se va desprinde ușor de ochi și va putea fi dată jos fără nici o urmă de efort.
De-a lungul întregii mișcări, degetele nu trebuie să atingă suprafața ochiului. În caz contrar, disconfortul sau chiar micro traumatismele s-ar putea să fie inevitabile.
Doar mișcări lente și atent controlate
Toate gesturile implicate de scoaterea lentilelor de contact trebuie să fie executate la relanti. Intensitatea mișcărilor trebuie să fie redusă, indiferent dacă ne referim la fixarea ochiului cu mâna non-dominantă sau dacă vorbim despre acțiunile pe care le presupune desprinderea efectivă a lentilei de pe ochi.
Lentila trebuie îndepărtată încet și cu atenție, pentru a se evita orice disconfort sau vătămare a ochiului. Gesturile prea bruște și necontrolate pot provoca durere sau chiar micro leziuni.
Te așteptăm la Iris Optic pentru mai multe detalii
Pentu mai multe informații în legătură cu acest subiect, te așteptăm în oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Specialiștii noștri îți vor da toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege care sunt cele mai bune practici atunci când vine vorba despre purtarea lentilelor de contact.
Iar dacă vrei să afli mai multe despre starea de sănătate a ochilor tăi, programează-te la un control oftalmologic gratuit completând formularul din link-ul acesta, sau sunând la numărul de telefon: 0733 267 826.
Pentru cel care a ales să își corecteze problemele de vedere cu ajutorul lentilelor de contact, există două momente sensibile în relația cu aceste dispozitive optice: instalarea și scoaterea lor de pe ochi. Primului dintre cele două i-a fost dedicat un articol amplu în acest blog, pe care îl poți citi în link-ul acesta. Iar în rândurile care urmează, vom enumera pașii pe care considerăm că este ideal să îi parcurgi, atunci când ai de gând să îți dai jos lentilele.
Îți amintim de la bun început că lentilele de contact sunt accesorii delicate, care trebuie îngrijite și manevrate în mod corespunzător. În caz contrar, pot apărea anumite riscuri pe care nimeni nu ar trebui să și le asume. Nerespectarea regulilor de igienă poate provoca inflamații și, în cazurile extreme, chiar infecții oculare sau leziuni permanente. Iar în cazul în care sunt manevrate greșit, lentilele se pot zgâria sau fisura și nu îi vor mai oferi celui care le poartă corecția vizuală de care este nevoie. Mai mult de atât, în astfel de situații este foarte posibilă apariția unei senzații de disconfort și a fenomenului de vedere încețoșată.
Declinarea de responsabilitate
Informațiile de mai jos nu sunt un sfat medical în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre un set de concluzii la care noi, echipa Iris Optic, am ajuns în urma experienței pe care am adunat-o de-a lungul anilor, ca urmare a numărului mare de clienți care ne-au ales drept furnizor pentru lentilele lor de contact, și serviciile conexe.
Materialul care urmează reprezintă, mai degrabă, o completare la informațiile pe care le-ai primit din partea optometristului sau a medicului oftalmolog, în clipa în care ai efectuat consultația, sau atunci când ți-au fost recomandate lentilele de contact.
Secvența de acțiuni prezentată în cele ce urmează este valabilă doar pentru lentilele de contact moi. Pentru cei cărora opticianul le-a recomandat folosirea unor lentile de contact rigide, informațiile de mai jos nu se aplică.
Pașii care trebuie urmați atunci când se scot lentilelor de contact
Scoaterea și depozitarea în condiții optime a lentilelor de contact presupune un set de acțiuni care trebuie învățat în mod corect, de la bun început. Respectând un protocol strict, purtătorul se va asigura că ochii îi sunt bine protejați împotriva iritațiilor și a altor neajunsuri de acest gen, și că din punct de vedere medical obține beneficiile pe care și le dorește.
Scoaterea lentilelor de contact trebuie făcută, de preferință, în fața oglinzii, într-o încăpere bine iluminată.
Pasul nr. 1: Igienizarea temeinică a mâinilor
Orice operațiune care presupune manevrarea lentilelor de contact trebuie să implice o igienă desăvârșită a mâinilor. Prin urmare, înainte de a începe procesul de îndepărtare a lentilele de contact, purtătorul trebuie să își spele bine mâinile cu apă caldă și săpun, iar apoi să le usuce, fie cu ajutorul unui uscător electric, fie cu cu un prosop care nu lasă scame. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă pentru acest lucru sunt prosoapele din microfibră.
Cu cât mirosul săpunului folosit este mai discret, cu atât șansa ca pe mâini să rămână reziduuri iritante este mai mică. Folosirea unui săpun complet inodor reprezintă cea mai bună variantă. Este recomandată evitarea săpunurilor excesiv de hidratante, deoarece acestea pot lăsa mai ușor pe mâini mici resturi de substanță.
Pasul nr. 2: Fixarea ochilor în poziția deschis
Privind înainte, în oglindă, cele două pleoape vor fi depărtate cu ajutorul degetelor de la mâna non-dominantă—în cazul dreptacilor, stânga, iar în cel al stângacilor, mâna dreaptă. Astfel, ochiului va fi bine deschis, iar îndepărtarea lentilelor de contact se va putea face mai facil.
Același rezultat se poate fi obținut și dacă vei privi în sus și vei trage doar pleoapa inferioară în jos. Important este să experimentezi suficient de mult încât să descoperi care este metoda de expunere a ochiului cu care te simți cel mai confortabil.
Pasul nr. 3: Scoaterea lentilei de contact
Pentru îndeplinirea acestei activități, se vor folosi doar două degete: arătătorul și degetul mare al mâinii dominante. Cu ochiul bine deschis și asigurat cu degetele celeilalte mâni, lentila de contact se va strânge ușor, până se va desprinde de ochi și se va scoate.
Este de prisos să precizăm că această operațiune trebuie făcută lent, și cu toată grija posibilă. Astfel se vor evita atât atingerile neplăcute ale suprafeței ochiului, cât și deteriorarea lentilei.
Pasul nr. 4: Verificarea lentilelor
Odată îndepărtate, lentilele vor fi verificate. Principalul motiv pentru care trebuie îndeplinită această operațiune este să ne asigurăm că ele sunt impecabile din punct de vedere fizic—adică nu prezintă vreo zgârietură, sau mai rău, vreo fisură, care ar putea periclita integritatea ochiului cu ocazia viitoarelor purtări.
Pasul nr. 5: Curățarea lentilelor
Următoarea etapă constă în curățarea lentilelor. Procesul este identic cu cel folosit pentru pregătirea lor înainte de purtare. Lentilele de contact vor fi luate pe rând în căușul palmei, se vor turna câteva picături de soluție de contact, și cu degetul arătător al celeilalte mâini vor fi frecate cu grijă, iar apoi vor fi clătite cu un alt jet de soluție.
Se va folosi doar substanța de contact recomandată de medic sau de optometrist, și se va evita cu desăvârșire folosirea oricărui tip de apă, indiferent dacă ne referim la cea de la robinet sau la apa îmbuteliată.
Pasul 6: Depozitarea lentilelor
Ultimul gest al acestei secvențe constă în depozitarea lentilelor în cutia originală, și acoperirea lor cu soluție proaspătă de contact. E important de reținut că de fiecare dată înainte de momentul depozitării, soluția din cutie trebuie să fie înlocuită. În acest fel va fi prevenită acumularea bacteriilor și a altor corpuri cu potențial nociv pentru ochi.
Importanța respectării tuturor pașilor presupuși de scoaterea lentilelor
Respectând toți acești pași, vei reuși ca într-un interval destul de scurt—nu mai lung de o lună de zile—, să îți creezi o rutină extrem de benefică. Având grijă la toate detaliile presupuse de igiena utilizării și de tehnica optimă de manevrare, vei dobândi dexteritate și viteză, dar cel mai important este că te vei asigura că ochii tăi vor profita la maximum de avantajele oferite de lentilele de contact, fără a fi expuși la nici un risc.
Te așteptăm la Iris Optic pentru ca în urma unui control oftalmologic gratuit efectuat de medicul specialist, să găsim lentilele de contact optime pentru ochii tăi. Programează-te chiar acum folosind formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826.
Purtarea lentilelor de contact presupune un set de reguli de bune practică, a căror respectare asigură confortul și siguranța ochilor.
Ca dispozitiv de corectare a vederii, lentilele sunt mult mai intruzive decât clasica pereche de ochelari. Motivul este unul evident: ele au contact direct cu suprafața ochiului. Din această cauză, riscul apariției anumitor probleme, ca de exemplu iritațiile sau chiar infecțiile, este mult mai mare. Prin urmare, pentru evitarea unor situații deosebit de nefaste, manevrarea lor trebuie tratată cu multă seriozitate.
Totul începe de la câteva reguli simple, dar obligatorii, de igienă
Condiția numărul unu, care trebuie îndeplinită pentru a putea manevra în siguranță lentilele de contact, este ca mâinile să fie impecabil de curate. Respectarea unor reguli stricte de igienă este cel mai sigur mod prin care putem evita transferul bacteriilor sau a altor corpuri minuscule pe lentile, și de acolo în ochi. Spălarea temeinică a mâinilor cu apă caldă și săpun, înainte de a pune mâna pe lentile, trebuie să devină o regulă non-negociabilă.
După spălare, mâinile vor fi uscate cu ajutorul unui prosop care nu lasă scame. Variantele din microfibră—la fel ca în cazul curățării lentilelor ochelarilor de vedere—reprezintă cea mai sigură soluție.
Și lentilele de contact trebuie spălate înainte de instalare. Pentru detalii legate de subiect, poți consulta acest articol. E important de reținut că pentru spălare nu trebuie folosită apa, indiferent dacă ne referim la cea de la robinet sau la variantele îmbuteliate. Se vor folosi doar soluțiile speciale, concepute strict pentru dezinfectarea și păstrarea în condiții optime a lentilelor de contact.
Perioadele de purtare trebuie crescute treptat
La fel ca oricare comportament care nu are legătură cu starea noastră naturală, utilizarea lentilelor de contact reprezintă o deprindere care trebuie învățată. Iar pentru asta este nevoie de o perioadă de acomodare.
Dacă ai început să porți lentile de contact de puțină vreme, te sfătuim să nu exagerezi, și să nu le ții pe ochi de dimineață până seara. Cea mai bună metodă de acomodare constă în creșterea progresivă a duratei de purtare, pe măsură ce ajungi să te obișnuiești cu ele.
Astfel vei putea să îți antrenezi ochii și să le dai răgazul de care au nevoie ca să se adapteze la aceste noi dispozitive de corectarea a vederii.
Lentilele de contact nu trebuie folosite în medii în care există risc de infecție
Siguranța ochilor este un aspect pe care cel care folosește lentile de contact trebuie să îl aibă mereu în vedere. Din acest motiv, el trebuie să acorde atenția cuvenită mediilor în care poartă lentilele de contact.
În acest sens, există câteva reguli simple. Lentilele nu vor fi purtate la duș și nu se va înota cu ele, indiferent dacă e vorba despre o baie în piscină sau în mare. Deși dușurile, căzile cu hidromasaj și piscinele ar putea să îți pară niște medii atent îngrijite, nivelul de curățenie necesar bunei funcționări a lentilelor de contact este unul infinit mai mare. Apa este posibil să conțină bacterii, precum și alte microorganisme sau diverși corpusculi, care odată ajunși în contact cu acestea pot declanșa iritații sau chiar infecții.
Un alt gest obligatoriu constă în scoaterea lentilelor de contact înainte de culcare. Regula se aplică indiferent dacă vorbim despre somnul nocturn sau despre un pui de somn de câteva zeci de minute. Singurii în măsură să acorde anumite derogări de la aceasta sunt medicul oftalmolog sau optometristul, în situația în care ți-au recomandat lentile aprobate pentru purtare prelungită, și ți-au spus în mod expres că poți să le porți chiar și în somn.
Problemele pot apărea—e adevărat, mult mai rar—în ciuda respectării tuturor bunelor practici
Respectarea regulilor de igienă și a tuturor celorlalte principii de bună practică reprezint cel mai sigur mod de a ne pune la adăpost de eventualele neplăceri care pot apărea odată cu purtarea lentilelor de contact. Însă chiar și așa, pot apărea probleme. În aceste improbabile situații, lucrul pe care trebuie să îl faci cât mai repede este să ajungi la medicul tău oftalmolog sau la optometrist.
Printre semnalele care trebuie să îi indice purtătorului de lentile de contact că e cazul să facă o vizită de urgență la specialist sunt: iritațiile sau disconfortul la nivelul ochilor, secrețiile excesive, sensibilitatea la lumină, ochii foarte umezi, vederea încețoșată și senzația de corp străin în ochi.
Doar specialistul poate face recomandările optime atunci când vine vorba despre lentilele de contact
Lentilele de contact sunt dispozitive optice foarte sigure, care oferă o corecție excelentă a vederii și un grad ridicat de confort. Purtarea lor implică respectarea unui set de reguli de bună practică, dintre care foarte importante sunt cele care au în vedere igiena.
Alegerea lentilelor de contact trebuie făcută împreună cu un specialist, și doar în urma unui control oftalmologic detaliat. Examinările regulate sunt un lucru obligatoriu, iar vizitele la cabinetul oftalmologi sau la optometrist trebuie făcute de urgență, în situațiile în care apar orice fel de neplăceri.
Te așteptăm la Iris Optic, pentru o consultație gratuită, făcută de medicul oftalmolog. În urma acesteia, vom putea stabili care sunt lentilele de contact de care ai nevoie, pentru ca să beneficiezi de o vedere impecabilă. Programează-te chiar acum, utilizând formularul din acest link sau la telefon 0733 267 826.
Lentilele de contact sunt principala alternativă la ochelarii de vedere. Ele pot fi o alegere excelentă pentru cei care consideră că stilul lor activ de viață este incompatibil cu nivelul de precauție implicat de purtarea ochelarilor.
Din multe puncte de vedere lentilele de contact pot asigura un confort superior pentru cel care le poartă, față de ochelari. Însă până să se ajungă în acest punct, este obligatoriu ca acesta să stăpânească bunele practici în ceea ce privește cele două momente sensibile: instalarea și scoaterea. În mod firesc, aceste probleme tind să fie mai mari pentru cei care se află în primele stadii ale purtării lentilelor de contact.
De cele mai multe ori, lentilele sunt instalate greșit din cauză că purtătorii nu sunt familiarizați cu etapele pe care trebuie să le urmeze pentru a avea cele mai bune rezultate. Pentru a te pune la adăpost de astfel de probleme, în rândurile care urmează îți vom descrie secvența pe care o considerăm optimă, și îți vom da detaliile care trebuie avute în vedere pentru fiecare etapă în parte.
Declinarea de responsabilitate
Informațiile de mai jos nu trebuie considerate un sfat medical în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre un set de concluzii la care am ajuns în urma experienței pe care am adunat-o de-a lungul anilor, grație relației cu mare număr de clienți care au achiziționat lentile de contact de la noi.
Te rugăm să consideri materialul de mai jos doar o completare la informațiile pe care le-ai primit din partea optometristului sau a medicului oftalmolog în momentul în care ai efectuat consultația, sau atunci când ți-au fost recomandate lentilele de contact.
Cei opt pași care trebuie parcurși pentru instalarea lentilelor de contact
Iată care sunt etapele pe care te sfătuim să le ai în vedere, de fiecare dată când îți vei monta lentilele de contact.
Pasul nr. 1: Igienizarea mâinilor
Lentilele iau contact direct cu suprafața sensibilă a ochilor. De aceea este extrem de important ca înainte de a ne atinge de ele, sau de ochi, mâinile să fie spălate cât mai temeinic. Pentru asta se va folosi apa caldă și săpunul—de preferat unul fără miros. După aceasta mâinile vor fi clătite, iar în final vor fi uscate cu un prosop curat, care nu lasă scame. Cea mai potrivită alegere în acest sens este cârpa de microfibră—același material pe care îl recomandăm pentu curățarea lentilelor de ochelari.
Un alt aspect căruia merită să îi acorzi atenție este loțiunea de hidratare, pe care te sfătuim să eviți să o folosești înainte de instalarea lentilelor de contact.
Pasul nr. 2: Scoaterea lentilelor din ambalaj
De grija cu care se efectuează această operațiune depinde integritatea lentilelor și abilitatea lor de a-și îndeplini funcția. De aceea, merită să îi fie acordată atenția cuvenită.
În primul rând, ambalajul trebuie deschis cu atenție. Apoi, lentila se scoate din ambalaj folosind doar două degete: arătătorul și degetul mare. Se va evita folosirea unghiilor ca nu cumva să i se deterioreze suprafața.
Pasul nr. 3: Curățarea temeinică a lentilelor
E de prisos să îți explicăm cât de important este ca această etapă să fie tratată cu atenția cuvenită. Lentilele urmează să stea direct pe ochiul tău. Orice urmă de murdărie va crea disconfort, iar în cazurile cele mai severe, chiar o infecție.
Atunci când nu stau pe ochi, lentilele trebuie păstrate în cutia în care au fost livrate. Acolo, se vor afla în permanență într-o baie de soluție de contact. După ce vor fi scoase cu grijă din cutie, ele vor fi puse în palmă, și vor fi stropite cu un jet proaspăt de soluție de contact. Apoi vor fi frecate delicat cu degetul arătător al celeilalte mâini, pe o parte și pe cealaltă, după care vor fi clătite din nou, cu un alt jet de soluție. În acest fel ne vom asigura că lentila nu conține nici o substanță sau particulă care ar putea irita ochiul.
Atenție! Pentru această operațiune nu trebuie folosită apă de la robinet și nici o altă substanță în afară de cea recomandată de producătorul lentilelor de contact sau de optometrist.
Pasul nr. 4: Verificarea stării lentilelor
Apoi, lentilele trebuie verificate în amănunt pentru a avea certitudinea că nu prezintă zgârieturi, fisuri, rupturi sau deformări. Orice imperfecțiune poate provoca neplăceri severe la nivelul ochiului, iar deformările vor împiedica fixarea corectă pe ochi, astfel încât lentila poate să joace pe suprafața acestuia, sau chiar să cadă.
Regula generală este că o lentilă de contact își va îndeplini funcția doar dacă este într-o stare impecabilă. Atâta vreme cât prezintă până și cea mai mică problemă, ea nu mai poate fi utilizată.
Pasul nr. 5: Pregătirea lentilelor cu partea interioară orientată către ochi
Lentilele de contact sunt dispozitive optice foarte sofisticate, atât din punct de vedere al materialului din care sunt făcute, cât și din cel al tehnicii de fabricație. Ele au o parte interioară, care urmează să stea în contact cu ochiul, și una exterioară peste care vor glisa pleoapele. Prin urmare, pentru o lentilă de contact există un singur mod corect de instalare.
Variantele moi de lentile de contact sunt subțiri, flexibile și alunecoase. De aceea, confuziile pot să apară foarte ușor și cineva mai puțin experimentat poate să îți monteze lentila invers. Acest lucru va fi depistat în urma apariției unei senzații de disconfort sau odată ce vei constata că lentila are un ușor joc.
Însă există o metodă cu ajutorul căreia poți depista foarte ușor dacă lentila este în poziția corectă. Pentru asta trebuie să o plasezi pe vârful degetului (de preferință a celui arătător) și să o aduci la nivelul ochilor, astfel încât să îi vezi bine marginile. În poziția corectă, ea trebuie să arate ca cupă mică, ale cărei margini sunt orientate în sus, de-a lungul întregii circumferințe. O lentilă de contact care e pe dos, va avea marginile orientate către exterior.
Pasul nr. 6: Începe întotdeauna cu lentila destinată ochiului drept
De multe ori, lentilele de contact nu sunt interschimbabile. Acest lucru este evident mai ales în situațiile în care prescripțiile pentru cei doi ochi sunt diferite. Faptul că într-un pachet există o lentilă pentru ochiul drept și una pentru ochiul stâng este destul de ușor de constatat, întrucît, în majoritatea cazurilor, pe cutie sunt marcate inițialele corespunzătoare celor doi ochi—L pentru stângul, respectiv R pentru ochiul drept.
Însă, deoarece ele seamănă foarte bine, confuziile pot apărea destul de ușor, și astfel poate apărea un disconfort la nivelul ochiului. Ca să eviți problemele de acest gen, e nevoie doar de puțină atenție. Fiecare lentilă după purtare trebuie pusă în compartimentul dedicat ei, iar la instalare, trebuie avută puțină grijă, ca montajul să se facă pe ochiul indicat pe capac.
Te sfătuim ca mai ales în perioada de acomodare, să îți creezi o rutină, și să începi întotdeauna prin montarea lentilei aferente ochiului drept. În acest fel, în câteva săptămâni îți vei crea un reflex care te va scăpa de bătăi de cap.
Pasul nr. 7: Instalarea propriu-zisă a lentilelor pe ochi
După ce lentilele au fost verificate și curățate, urmează momentul instalării propriu-zise, pe ochi. Lentila se va plasa pe vârful degetului arătător al mâinii drepte, în cazul dreptacilor, respectiv al mâinii stângi în cazu stângacilor. Cealaltă mână se folosește pentru a fixa pleoapa superioară în poziția deschis. Cei care vor să se asigure și mai bine, pot să folosească degetului mijlociu al mâinii cu care este ținută lentila, pentru a trage în jos pleoapa inferioară.
Din această poziție, lentila va fi apropiată încet, până în punctul în care va face contact cu ochiul. Nu ar trebui să fie cazul să împingi ca să se fixeze. Dacă a fost plasată corect, lentila ar trebui se desprindă ușor de deget, și să adere la pelicula umedă care acoperă ochiul.
Odată ce lentila a fost instalată pe ochi, pleoapele pot fi eliberate.
Pasul nr. 8: Verificarea poziției lentilei
După instalare, trebuie să te asiguri că lentila se găsește în poziția optimă, și că purtarea ei urmează să fie confortabilă.
Primul lucru pe care poți să îl faci în acest sens este să clipești de câteva ori, pentru a te asigura că lentila este centrată. Apoi uită-te în toate cele patru direcții—sus, jos, stânga, dreapta—, iar în final privește drept înainte. Repetă aceste gesturi pentru ambii ochi.
Dacă în urma acestor acțiuni, vei constata că vezi bine, atunci totul este în regulă. Însă dacă apar probleme, și lentila nu e centrată sau imaginea pe care o obții nu este clară, atunci aceasta trebuie scoasă și montată din nou.
Trebuie evitată ajustarea lentilei direct pe ochi, cu degetul. Acest lucru poate provoca iritații, disconfort sau chiar zgârieturi pe suprafața ochiului.
Importanța creării unei rutine temeinice de instalare a lentilelor de contact
Instalarea corectă a lentilelor de contact este esențială pentru sănătatea și siguranța ochilor tăi, precum și pentru obținerea unei vederi clare. De aceea te sfătuim să îți acorzi timpul necesar pentru a învăța cele mai bune practici și pentru a-ți crea o rutină.
Este posibil ca la început să ți se pară că succesiunea pe care ți-o propunem necesită ceva mai mult timp decât te-ai fi așteptat. Și e posibil să ai dreptate. Însă te asigurăm că odată ce te vei familiariza cu etapele pe care trebuie să le parcurgi, vei reuși să îți instalezi lentilele din ce în ce mai rapid și în condiții de siguranță maximă.
Nu uita să începi întotdeauna cu lentila destinată ochiului drept, și să te asiguri că atât mâinile, cât și lentilele sunt curate. Dacă lentilele nu sunt curățate și întreținute corect, pe ele se vor acumula bacterii și ale corpuri străine care, odată ajunse în ochi, vor provoca în primă instanță inflamații, iar pe termen lung pot avea ca efect apariția unor infecții și a altor afecțiuni oculare grave. Iar dacă sunt montate incorect pot provoca disconfort, și cu siguranță nu vor oferi claritatea și performanța de care ai nevoie.
Apelează cu încredere la sfatul specialiștilor de la Iris Optic
În situația în care vei întâmpina în mod recurent un anume disconfort sau dificultăți la inserarea lentilelor, nu ezita să te adresezi medicului oftalmolog pentru sfaturi și îndrumare.
Te așteptăm în oricare dintre locațiile Iris Optic din București, ca în urma unui consult oftalmologic gratuit, să îți recomandăm lentilele de contact de care ai nevoie. Programează-te chiar acum folosind formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826. Te așteptăm!