Miopia reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme oftalmologice la nivel global. La ora actuală se estimează că aproximativ 30% din populația planetei suferă de miopie. Și datorită transformărilor care sunt în plină desfășurare ca urmare a timpilor tot mai lungi petrecuți în fața ecranelor, se estimează că până la mijlocul secolului, acest procent deja îngrijorător, se va dubla.
Grupa de vârstă cea mai frecvent afectată de acest viciu de refracție sunt copii. Lăsată netratată, sau tratată în mod necorespunzător, miopia va afecta într-un mod foarte neplăcut performanțele vederii copilului și din acest motiv va lăsa o amprentă negativă asupra nivelului calității vieții acestuia.
Cu Stellest, miopia nu este doar corectată, ci și controlată
În mod evident, miopia infantilă trebuie mai întâi corectată. Însă acesta este doar un prim pas. Corectarea vederii nu reprezintă garanția că în viitor, acest viciu de refracție nu va recidiva.
De aceea, în mod ideal, dispozitivele folosite pentru corecție—adică lentilele—trebuie să rezolve și cea mai mare dintre probleme, adică să încetinească ritmul de avansare a bolii.
Lentilele Stellest încetinesc progresia miopiei, în medie, cu 67%
Eficiența purtării lentilelor Stellest a fost demonstrată prin studii clinice extrem de temeinice. Cea mai încurajatoare informație obținută în urma testelor a fost că acest produs de top al laboratoarelor Essilor încetinește evoluția miopiei infantile, în medie, cu 67%, în comparație cu lentilele obișnuite, monofocale. Condiția pentru ca acest nivel să fie atins este ca ochelarii dotați cu lentile Stellest să fie purtați de copil cel puțin 12 ore pe zi.
Aviz legal: Rezultatele studiilor clinice prospective, controlate, randomizate, dublu-mascate pe doi ani, pe 54 de copii miopi care poartă lentile Stellest™, comparativ cu 50 de copii miopi care poartă lentile monofocale. Rezultatele se bazează pe 32 de copii care au declarat că poartă lentile Stellest™ cel puțin 12 ore pe zi în fiecare zi. Bao, J. şi colab. (2021). Eficacitatea controlului miopiei pe un an a lentilelor de ochelari cu lentile asferice. Br. J. Oftalmol. (Pentru detalii, vizitează acest link.)
O inovație remarcabilă destinată încetinirii progresiei miopiei la copii.
Tehnologia folosită se numește Highly Aspherical Lenslet Target (pe scurt: H.A.L.T.). Principiul de funcționare este unul extrem de ingenios. Fiecare lentilă Stellest, pe lângă faptul că îi oferă copilului o vedere clară, conține o constelație de 1.021 de microlentile invizibile. Acestea crează un semnal în interiorul ochiului, care declanșează un mecanism care previne alungirea acestuia. Iar astfel, evoluția miopiei este încetinită.
Factori de risc în ceea ce privește apariția și dezvoltarea miopiei la copii
Medicul oftalmolog sau optometristul, înainte de începerea consultului, îți vor pune câteva întrebări de calibrare. În urma răspunsurilor pe care le va primi, își va putea face o părere în legătură cu măsura în care copilul tău e predispus, sau nu, să dezvolte un anumit gen de miopie. În principiu, subiectele abordate vor fi următoarele:
Istoricul familial
În cel mai fericit caz, niciunul dintre părinți nu suferă de miopie. Dacă lucrurile stau așa, există șanse mici de apariție a acestui viciu de refracție la generația următoare. În situația în care un părinte este miop, riscul crește de două, până la trei ori. Iar în cazul în care ambii părinți suferă de această problemă, atunci riscul ca miopia să apară și la copil este de cinci, chiar de șase ori mai mare decât în cazul în care ambii sunt sănătoși.
Timpul petrecut în aer liber
Regula este elementară: cu cât copilul petrece mai mult timp în aer liber, cu atât riscul instalării miopiei descrește. Un interval zilnic de două ore și jumătate sau mai mult este optim în acest sens. Însă dacă perioada în care desfășoară activități în exterior este mai mică de 90 de minute, se consideră că riscul apariției miopiei este crescut.
Timp petrecut cu acțiuni care necesită vedere de aproape
Când evaluăm acest parametru, avem în vedere intervalul petrecut cu activități care presupun vedere la apropiere, în afara orelor de școală. Atâta vreme cât această perioadă este mai mică de două ore, este în regulă. Între două și trei ore apare un risc moderat de apariție—sau accentuare—a miopiei, iar de la trei ore în sus, riscul este mare.
Eroarea curentă de refracție
Acesta reprezintă cea mai importantă informație pe care o poate obține specialistul în ochi, în vederea evaluării riscurilor implicate de apariție și dezvoltarea miopiei la copii. În situația în care un copil în vârstă de șase, șapte ani are o deviației de +0,5, atunci șansa ca el să dezvolte o formă destul de serioasă de miopie este mare.
Controlul oftalmologic e cel mai sigur mod de a depista miopia infantilă
Sigur că anamneza trebuie să fie făcută de un specialist. El este cel mai în măsură să depisteze nivelul de risc implicat de apariția miopiei. Însă informațiile de mai sus reprezintă un ghid pentru fiecare părinte. Odată ce apar primele semne de exclamare, el va putea lua decizia să meargă cât mai repede la oftalmolog pentru a preveni accelerarea miopiei copilului.
Atunci când trebuie să îți achiziționezi prima pereche de ochelari, alegerea lentilelor cu tratamentul potrivit pentru tine, poate fi o experiență destul de intimidantă.
Ca să îți ușurăm viitoarea alegere, în cele ce urmează îți vom da câteva informații în legătură cu cele mai uzuale astfel de tratamente.
Lentilele de protecție împotriva luminii albastre
Tratamentul destinat protecției împotriva luminii albastre le este familiar mai ales acelora care, întrucât petrec multe ore în fața ecranului calculatorului, au fost vizitați de sindromul de suprasolicitare digitală a ochilor.
Poate mai puțin cunoscut este faptul că acest tip de lentile împiedică trecerea luminii albastre, indiferent de sursa care o produce—telefon mobil, televizor, alte tipuri de ecrane digitale, sau chiar din mediul înconjurător. (Da, lentilele de protecție PC filtrează și razele UV dăunătoare din lumina naturală.)
Având în vedere toate acestea, devine evident că oricare dintre noi are doar de câștigat dacă atunci când își alege lentilele, optează și pentru un astfel de tratament.
În funcție de gradul de protecție oferit și de nivelul de preț, există mai multe variante de lentile de protecție împotriva luminii albastre. Pentru cineva care petrece mai mult de 3-4 ore pe zi în fața calculatorului sau cu privirea orientată spre telefon este indicat un tratament cu un grad de protecție ridicat, în timp ce pentru cineva care se expune luminii albastre a dispozitivelor într-o măsură mai mică, sunt suficiente niște lentile care oferă un grad de protecție mai scăzut.
Lentile heliomate
Acestea reprezintă, în primul rând, o soluție excelentă pentru protejarea ochiului prin blocarea radiațiilor UV, iar în al doilea rând, un mod inspirat de a face un fashion statement.
Principiul lor de funcționare este următorul: în contact cu lumina puternică, lentilele heliomate își schimbă culoarea. Din 100% transparente ele se închid la culoare și devin similare celor de ochelari de soare.
Lentilele heliomate oferă atât protecția și look-ul specifice ochelarilor de soare, cât și claritatea atât de importantă în cazul ochelarilor de vedere. De aceea, ele sunt ideale pentru toți cei care vor să rezolve cu o singură pereche de ochelari atât situațiile de interior, cât și momentele în care trebuie să desfășoare activități afară, în timpul unor zile însorite.
La Iris Optic găsești lentilele ideale, indiferent de tratamentele de care ai nevoie
În portofoliul nostru vei găsi lentila care să răspundă tuturor nevoilor tale, indiferent dacă este vorba despre o lentilă corectoare, despre un tratament pentru prevenirea zgârieturilor și a depunerilor, sau despre protecție împotriva diverselor feluri de lumină și de raze dăunătoare ochilor tăi.
În plus, în magazinele noastre vei avea de partea ta un specialist gata întotdeauna să îți răspundă la întrebări. Împreună cu el vei putea lua decizia cea mai bună atât în cea ce privește sănătatea ochilor tăi, cât și în raport cu stilul tău de viață.
MiYOSMART este numele gamei revoluționare de lentile dezvoltată de producătorul japonez Hoya, destinată tratamentului miopiei la copii. Suntem mândri să anunțăm că suntem printre primele rețele de cabinete de optică acreditate să distribuie acest nou tip de lentile în piața din România.
Miopia, unul dintre cele mai răspândite vicii de refracție la nivel mondial
Există estimări potrivit cărora, până în anul 2050, dintre cele zece miliarde de persoane care vor alcătui populația lumii la momentul respectiv, aproximativ jumătate—adică în jurul de de cinci miliarde—ar putea fi atinse de această problemă.
Din punct de vedere al impactului în funcție de grupa de vârstă, miopia are rata de progresie cea mai severă la copiii de până în zece ani. (Bineînțeles, la copiii cu miopie forte, aceste rate de progresie sunt semnificativ mai mari decât la medie.)
În situațiile în care este ignorată, sau dacă e tratată necorespunzător, miopia poate duce la probleme serioase de vedere, care îl vor însoți pe actualul copil pe tot parcursul vieții.
Câteva detalii în legătură cu inovația MiYOSMART destinată reducerii miopiei
Tehnologia cu ajutorul căreia lentilele MiYOSMART reușesc să revoluționeze tratamentul miopiei infantile poartă numele D.I.M.S.—adică Defocus Incorporated Multiple Segments.
O astfel de lentilă este alcătuită din două suprafețe cu funcții complementare. Prima este zona optică centrală, a cărei funcție constă în corectarea erorilor de refracție în privitul de distanță. Grație acestei suprafețe, copilul obține claritate pentru cele mai uzuale dintre nevoile sale zilnice: activitățile de la școală, sportul și privitul la televizor.
A doua zonă—și în asta constă de fapt partea inovativă a lentilelor MiYOSMART—este formată dintr-un set de segmente de focalizare multiplă. Acestea înconjoară uniform zona centrală clară, și care au scopul de a controla progresia miopiei.
Practic, purtând ochelari echipați cu acest gen de lentile, copilul obține în același timp o vedere clară și o defocalizare miopică la toate distanțele de vizualizare.
Studiile clinice au demonstrat eficiența inovației propuse de lentilele MiYOSMART
Spre exemplu, într-o cercetare desfășurată de-a lungul a doi ani, progresia miopiei a fost încetinită, în medie, cu 59%, iar creșterea axială a ochilor a fost încetinită cu o medie de 60% la grupul de copii care au folosit lentilele MiYOSMART. Aceste numere au fost cu mult mai bune decât cele obținute de grupul de copii care au purtat lentile simple de corectare a miopiei.
Remarcabilele rezultate aduse de aceste lentile revoluționare au fost validate și prin obținerea unor importante premii la evenimente internaționale dedicate inventicii. În anul 2018, MiYOSMART a câștigat, în Elveția, numeroase premii la Expoziția Internațională de Invenții din Geneva. Iar în 2020, la Salonul Mondial de Optică Silmo de la Paris, a câștigat premiul Silmo d’Or la categoria Vedere.
Lentilele MiYOSMART, proiectate pentru a face față cu brio stilului de viață activ al copiilor
Materialul din care sunt fabricate aceste lentile este policarbonatul. Datorită acestui fapt, ele au în același timp niște calități fizice excelente—fiind ușoare, subțiri și foarte durabile—și oferă un grad ridicat de protecție împotriva radiațiilor UV.
Spre diferență de adulți, copiii nu au cultul lucrurilor. Din acest motiv, de regulă, ei tratează obiectele cu mult mai puțină grijă. Iar ochelarii nu constituie o excepție. Prin urmare, pentru a preveni deteriorarea rapidă, sau și mai grav, eventualele accidentări, lentilele ochelarilor pentru copii trebuie să fie extrem de rezistente la impact.
A doua caracteristică esențială a acestor lentile este protecția foarte bună împotriva razelor UV. La copii, pupila este mai mare, iar rezistența mediilor din interiorul ochiului la lumină este mult mai mică decât în cazul adulților. Datorită acestui cumul de factori, la care se adaugă și timpul mult mai mare pe care ei îl petrec jucându-se în aer liber, devine evident că ochii lor sunt foarte expuși la efectele negative ale excesului de soare.
Prin urmare, o lentilă care să ofere atât rezistență la diferitele șocuri, cât și protecție împotriva radiațiilor ultraviolete reprezintă nu doar un lucru important, ci unul de-a dreptul obligatoriu. De aceea, achiziția unei pereche de ochelari echipată cu lentile MiYOSMART reprezintă o investiție care va asigura performanța pe termen lung a vederii copilului.
Pentru si mai multe detalii, te invitam sa vizionezi urmatorul video