Procesul de fabricare a unor ochelari de soare de calitate

Procesul de fabricare a unor ochelari de soare de calitate

E foarte adevărat că odată cu trecerea timpului, ochelarii de soare ei au devenit unul dintre cele mai populare accesorii vestimentare. Însă din punct de vedere funcțional, ei au două roluri fundamentale: să protejeze ochii de lumina excesivă, și să protejeze împotriva radiațiilor UV dăunătoare.

Motivul pentru care au fost creați primii ochelari de soare a fost diminuarea strălucirilor excesive produse de soarele puternic. Atunci, la începuturi, tehnologia folosită era destul de rudimentară. Lentilele primelor modele nu erau altceva decât sticlă colorată, întrucât se pornea de la premisa că nuanțele închise protejează mai bine decât cele deschise, deoarece părea evident că acestea blochează mai bine surplusul de lumină.

Din fericire, și în acest domeniu tehnologia a făcut niște pași impresionanți. La ora asta, pe piață există o mulțime de ochelari de soare care sunt remarcabili atât din punct de vedere al protecției oferite, cât și din punct de vedere estetic. 

Revoluția materialelor și a tehnologiilor de producție

Cele două direcții de dezvoltarea care au permis realizarea ochelarilor de soare de la momentul actual sunt: o revoluție a procesului de fabricare a lentilelor, datorată progreselor făcute în înțelegerea naturii luminii—și în special în cea a luminii de la capătul ultraviolet al spectrului—și creșterea performanțelor materialelor plastice și metalice, lucru care a avut drept urmare niște salturi remarcabile în ceea ce privește procesul de realizare a ramelor.

Cele mai bune lentile pentru cei care vor o protecție desăvârșită sunt cele polarizate. Acestea sunt fabricate dintr-o sticlă specială, care oferă o protecție superioară împotriva razelor UV și reduc strălucirile. În afara performanțelor optice remarcabile, lentilele polarizate sunt și foarte rezistente. Asta deoarece pe suprafața lor este aplicat un strat protector pentru a le face rezistente la zgârieturi sau deteriorări.

Ramele moderne, indiferent dacă sunt făcute din materiale plastice speciale—ca zylonitul sau acetatul pe bază de nylon—sau din metale sofisticate—aluminiu, oțel inoxidabil sau titan gri-argintiu— îndeplinesc, în același timp, cele două criterii esențiale: sunt ușoare și rezistente. Acetatul, materialul din care sunt făcute ramele celebrului model Wayfarer de la Ray-Ban reprezintă unul dintre cele mai avansate plasticuri disponibile, este hipoalergenic, flexibil și ușor de reglat.

Procesul de fabricarea a ochelarilor de soare

Fabricarea ochelarilor de soare presupune un proces complicat, alcătuit din mai multe etape. 

Primul pas este reprezentat de faza de proiectare. O echipă de design pornește în căutarea stilului ramei viitoarei perechi de ochelari. În acest punct trebuie avute în vedere numeroase criterii, dar probabil cele mai importante sunt linia îmbrățișată de brand de-a lungul timpului, specificul modelului—în cazul în care este vorba despre o reiterație—și tendințele momentului

De regulă, după ce a fost stabilit designul, urmează realizarea ramei. Aceasta este fie decupată dintr-un bloc de masă plastică, fie creată din sârmă metalică.

Pasul următor constă în realizarea pieselor din zona tâmplelor, cele responsabile pentru fixarea ramelor de lentile. Acestea trebuie să se potrivească perfect, deoarece să poată fi fixate pe ramă în așa fel încât să asigure stabilitatea ochelarilor, precum și rezistența lor la uzură. 

Odată ce rama a fost finalizată, urmează lentilele. Ele trebuie mai întâi să fie lustruite și să li se aplice toate straturile protectoare, iar apoi trebuie decupate la dimensiunea optimă astfel încât să poată fi montate pe ramă.

În final, ochelarii de soare sunt asamblați, iar apoi sunt inspectați temeinic. Astfel mcicile imperfecțiuni sunt depistate din timp și rezolvate, iar în piață ajung doar perechile impecabile.

Unul dintre semnele care ne arată că avem de-a face cu o pereche de ochelari de soare de calitate, este că aceștia vin la pachet cu o husă și cu o cârpă de microfibră ideală pentru operațiunile de întreținere.

Cum se pot recunoaște ochelarii de soare de calitate?

Prețul este un indiciu care de cele mai multe ori semnalează calitatea ochelarilor. Însă chiar dacă de multe ori acesta este direct proporțional cu nivelul de calitate, există suficiente situații în care ochelarii sunt mult prea scumpi pentru ceea ce oferă. De aceea, e important ca atunci când faci alegerea, să ai în vedere și alte criterii.

Un alt indicator ușor de observat este prezentarea. De regulă, ochelarii de soare care pot să ofere protecția și confortul de care ai nevoie beneficiază de un mod de prezentare pe măsură. Dar nici acest criteriu nu este unul infailibil. 

Există aspecte care nu pot fi depistate pe loc. Este nevoie de timp ca să se poată trage niște concluzii relevante în legătură cu anumite aspecte cheie, cum ar fi rezistența la micro impacturi sau robustețea pieselor metalice. Din acest motiv, cele mai sigure achiziții sunt cele făcute de la magazine specializate, care au avut timpul necesar ca să verifice calitățile variilor branduri de ochelari din piață, și în care ai încredere. 

Însă indiferent de nivelul lor de calitate, ca să beneficiezi cât mai mult de calitățile lor, ochelarii de soare trebuie îngrijiți cu atenție și depozitați în condiții optime—de preferință în cutia sau în husa lor originală.

Sfatul nostru este să îți achiziționezi ochelarii de soare în urma unui control oftalomologic. În acest fel te vei putea asigura că nu există probleme de vedere care ar putea fi agravate prin purtarea ochelarilor de soare nepotriviți.

Te așteptăm la Iris Optic pentru un control oftalmologic gratuit. În urma acestuia, vom putea alege din vastul nostru portofoliu, ochelarii de soare care ți se potrivesc cel mai bine. Programează-te chiar acum!

Ochelari de soare pentru seniori

Ochelari de soare pentru seniori

Pe măsură ce avansăm în vârstă, ochii—la fel ca restul organelor din corpul uman—trec printr-un proces natural de îmbătrânire. Ca urmare a acestui fenomen, ei devin mai sensibili la lumină, la radiațiile UV, precum și la alți factori de mediu, iar capacitatea lor de a oferi o vedere clară scade.

Purtarea ochelarilor de soare reprezintă, poate, cel mai important gest prin care, indiferent de vârsta pe care o avem, ne putem proteja vederea împotriva radiațiilor nefaste. Însă nu toți ochelarii de soare au aceleași proprietăți, și nu toți oferă același nivel de protecție. Pentru un maximum de eficiență, ochelarii de soare destinați persoanelor în vârstă trebuie să vină la pachet cu un set foarte specific de performanțe.

Prin alegerea ochelarilor de soare potriviți și prin luarea altor măsuri de protecție a ochilor, se poate preveni apariția unor anumite afecțiuni oculare, iar vederea clară poate fi păstrată pentru mulți ani.

Nevoile particulare ale persoanelor în vârstă, în materie de ochelari de soare

Îmbătrânirea ochilor se manifestă, de obicei, prin disconfort și probleme de vedere. Dar scăderea performanțelor vizuale odată cu înaintarea în vârstă reprezintă un fenomen perfect natural, pe care marea majoritate a oamenilor îl încearcă în a doua parte a vieții. Există însă și suficiente cazuri în care, odată cu trecerea timpului, pot apărea patologii mult mai periculoase, ca sindromul ochiului uscat, degenerescența maculară și cataracta. Din aceste motive, le recomandăm seniorilor să utilizeze ochelari de soare cu lentile special proiectate pentru ochii îmbătrâniți. 

Apoi trebuie avut în vedere faptul că mulți seniori trebuie să poarte în permanență ochelari de vedere. Pentru ei, cea mai indicată alegere, când vine vorba despre ochelarii de soare, sunt acele modele care pot fi purtate peste cei de vedere (clip on) sau folosirea unor lentile care să rezolve în același timp, și protecția anti UV, și problemele de vedere. 

În plus, în cazul persoanelor mai în vârstă posibilitatea existenței unor probleme legate de mobilitate sau de dexteritate este mult mai mare. De aceea, este recomandat ca ei să evite modelele mai complicate, care necesită ajustare sau care sunt mai dificil de manevrat.

Nu în ultimul rând, există diferențe evidente legate de stil. De regulă, în comparație cu cei de 30, 40 de ani—ca să nu vorbim de adolescenți sau de tinerii de 20, 25 de ani—persoanele în vârstă au alegi vestimentare mult mai reținute și mai conservatoare. Acest lucru se aplică și atunci când vine vorba despre alegerea ochelarilor de soare.

Caracteristici ale ochelarilor de soare destinați persoanelor în vârstă

Le recomandăm seniorilor ca înainte de a-și alege ochelarii de soare, să ia în considerare câțiva factori. De seriozitatea cu care vor aborda acest proces depinde atât sănătatea ochilor lor, cât și nivelul confortului pe care îl vor resimți atunci când vor purta ochelarii.

În primul rând, este esențial ca ochelarii de soare aleși să ofere protecție 100% împotriva razelor UV. Acest aspect reprezintă cea mai importantă măsură de protecție împotriva deteriorării performanțelor ochilor și de diminuare a riscului de apariție a anumitor afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. 

Un alt factor important de luat în considerare este nivelul de lumină pe care îl pot gestiona în mod optim lentilele. Marele avantaj al lentilelor închise la culoare este protecția bună pe care o oferă împotriva strălucirilor. Însă ele au un minus: în lumină slabă, percepția conturului obiectelor este simțitor mai dificilă. De aceea, le sugerăm persoanelor în vârstă să opteze pentru ochelari cu lentile care au o nuanță de intensitate mică sau medie. Acestea pot oferi o protecție adecvată, permițând în același timp o bună vizibilitate.

Confortul în utilizare este un alt criteriu care merită luat în considerare. Pentru cei care purtarea unor ochelari de vedere este obligatorie, ideale ar fi niște lentile de soare care să se poată instala deasupra acestora. Și există astfel de modele, dotate cu cleme speciale sau cu magneți, care pot fi ușor atașate, respectiv detașate de rama ochelarilor de vedere.

Persoanele în vârstă, cu probleme de mobilitate sau dexteritate, au posibilitatea să aleagă ochelari de soare cu design simplu și ușor de utilizat.

Mentenanța corectă le asigură ochelarilor de soare o viață mai lungă

Dar alegerea ochelarilor potriviți reprezintă doar prima—și cea mai importantă—parte a pachetului de măsuri pe care seniorii trebuie să îl ia în calcul. Odată ce au fost aleși ochelarii corecți, pentru a putea avea parte un timp cât mai îndelungat de beneficiile oferite de aceștia, purtătorul trebuie să se asigure că le acordă grija cuvenită.

Curățarea și depozitarea în mod corespunzător a acestora sunt două aspecte care trebuie tratate cu seriozitate. Pentru curățarea este recomandată utilizarea unei cârpe moi, de preferință din microfibră, împreună cu o soluție specială de curățare. Nu trebuie folosite substanțe chimice agresive sau materiale abrazive, deoarece acestea pot deteriora lentilele. Mai multe detalii despre acest subiect, găsești în acest link.

Atunci când nu sunt folosiți, ochelarii de soare trebuie depozitați în toc sau într-o husă. Astfel ei vor fi protejați împotriva eventualelor deteriorări accidentale sau a celor cauzate de praf ori de contactul cu diverse corpuri străine.

Alte măsuri pe care seniorii pot să le ia în vederea asigurării sănătății ochilor

Persoanele în vârstă care vor să aibă parte de o vedere bună pentru o perioadă cât mai lungă de timp, le sugerăm să își creeze o rutină din efectuarea unor examene oftalmologice. Vizita la oftalmolog trebuie să reprezinte un obicei anual, sau chiar mai frecvent, dacă specialistul o recomandă.

Ochii seniorilor sunt foarte sensibili la efectele anumitor factori de mediu, ca de exemplu: praful, vântul și aerul uscat. De aceea, purtarea ochelarilor de soare atunci când practică activități în aer liber, sau atunci când lucrează în medii cu praf sau vânt, poate ajuta la prevenirea iritației și uscării ochilor.

Iar atunci când se angajează în activități care ar putea provoca leziuni oculare, cum ar fi sportul sau lucrările de construcții, le recomandăm seniorilor—ca de altfel tuturor celor care citesc aceste rânduri—să poarte ochelari de protecție.

Protecția corectă a ochilor, o prioritate pentru persoanele în vârstă

În concluzie, purtarea unor ochelari de soare de calitate reprezintă cea mai bună protecție împotriva radiațiilor UV și a strălucirilor. Acest lucru este cu atât mai important în cazul seniorilor, întrucât după o anumită vârstă, ființa umană devine mult mai sensibilă în fața unor afecțiuni oftalmologice grave, ca de exemplu cataracta și degenerescența maculară.

De reținut că atunci când se face selecția ochelarilor de soare este esențial să se aibă în vedere criteriile importante pentru această categorie de vârstă: protecția oferită împotriva razelor UV, alegerea unui model simplu care să poată fi manevrat cu ușurință și acordarea atenției cuvenite operațiunilor de curățare și depozitare.

Indiferent dacă subiectul acestui articol te privește în mod direct, sau dacă l-ai lecturat ca să înțelegi mai bine care sunt nevoile unui părinte sau a unei rude mai în vârstă, suntem aici ca să îți rezolvăm problemele. Te așteptăm la Iris Optic pentru un consult oftalmologic gratuit. Împreună vom putea găsi soluția potrivită.

Programează-te chiar acum completând acest formular, sau la numărul de telefon: 0733 267 826.

Ochelarii de soare cu lentile colorate sunt din ce în ce mai populari

Ochelarii de soare cu lentile colorate sunt din ce în ce mai populari

Lentilele colorate sunt o opțiune din ce în ce mai frecvent întâlnită în universul iubitorilor de ochelari de soare. Probabil că alegerea unei culori are legătură, în primul rând, cu stilul personal și cu preferințele cromatice. La bază, nu-i așa, astfel de lentile îi oferă purtătorilor o modalitate originală de a-și exprima stilul personal, protejându-i în același timp ochii de razele UV. Însă asta nu e tot. 

Culoarea lentilelor poate influența într-o măsură destul de mare felul în care urmează să fie perceput—sau mai bine spus, experimentat—spațiul din jur. În vreme ce unele culori au drept efect mărirea contrastului în anumite medii, altele sunt ideale pentru eliminarea strălucirilor, iar o a treia categorie are drept obiectiv relaxarea ochilor.

Iubitorii de exotic au la dispoziție o plajă foarte generoasă de lentile colorate

Lentilele colorate sunt disponibile într-o gamă foarte largă de nuanțe, de la cele mai subtile, până la cele mai îndrăznețe, ba uneori chiar stridente. Printre culorile cele mai prizate sunt: albastru, verde, gri și maro.

Lentilele albastre sunt recunoscute pentru efectul lor calmant, în timp ce lentilele verzi se pare că induc o anumită stare de relaxare. Lentilele gri, în schimb, sunt îndrăgite pentru aspectul lor neutru, iar lentilele maro îi conferă purtătorului un aer cald, oarecum degajat. Însă cele mai populare lentile colorate sunt, de la distanță, lentilele negre.

Beneficiile lentilelor colorate, în funcție de nuanță

În afară de valoarea estetică, în funcție de nuanță, lentilele colorate oferă anumite beneficii funcționale. Fiecare culoare este ideală pentru un anumit gen de activități, iar aceste lucruri ar fi bine să fie cunoscute de cei care vor să facă alegerea optimă.

Lentilele negre

Motivul din spatele popularității lentilelor negre este versatilitatea lor. Acestea se potrivesc bine cu tenuri de diverse nuanțe și sunt foarte ușor de asortat cu diverse ținute vestimentare. În plus, îi conferă purtătorului un aspect clasic și sofisticat. 

În spatele succesului lentilelor negre există și un motiv foarte practic: ele oferă maximul de protecție împotriva razelor UV. Iar acest lucru este esențial atunci când vorbim despre ochelarii de soare.

Lentilele maro

Acest gen de lentile au proprietatea de a spori contrastul, în special atunci când sunt folosiți în lumină medie spre puternică. Ele reprezintă o alegere excelentă pentru ochelarii de soare pe care îi folosim în mod cotidian în zilele însorite, deoarece absorb razele de lumină de la capătul albastru al spectrului și ajută la îmbunătățirea percepției profunzimii în zona de roșu.

Lentilele verzi

Nuanțele verzi ale lentilelor sunt o soluție foarte bună pentru zilele în care lumina soarelui medie spre strălucitoare.

La fel ca în cazul lentilelor maro, și acestea sporesc contrastul, însă nu chiar în aceeași măsură. În plus, estompează strălucirile, precum și luminozitatea umbrelor, și au ca efect reducerea, într-o anumită măsură, a oboselii ochilor în lumină puternică.

Lentilele gri 

Acestea oferă o perspectivă neutră, adică o percepție a culorilor simțitor mai apropiată de realitate decât în cazul altor nuanțe de lentile. Purtarea lor este recomandată pentru situațiile în care lumina este medie spre puternică.

Cu cât nuanța de gri este mai închisă, cu atât performanța ochelarilor este mai bună, pe măsură ce intensitatea luminii crește. Concluzia firească este că lentilele foarte închise funcționează cel mai bine în condiții de lumină foarte puternică.

Un alt aspect important este că nuanțele mai închise reprezintă o alegere bună pentru cei cu ochi sensibili.

Lentilele galbene 

Ochelarii echipați cu lentile din plaja de la galben până la chihlimbar asigură atât reducerea strălucirilor, cât și la creșterea contrastului dintre culorile roșu și verde. Grație acestor proprietăți, ele îi oferă purtătorului o vizibilitate mai bună în zilele înnorate și în cele cețoase.

Cu cât culoarea lentilei este mai înspre chihlimbariu, cu atât lumina albastră este blocată mai bine, iar purtătorul obține o vedere mai bună în zilele înnorate. Însă, datorită faptului că obiectele întunecate nu sunt bine percepute, ochelarii echipați cu astfel de lentile nu sunt pentru conducătorii auto.

Galbenul este o alegere inspirată pentru pasionații de sporturi de interior, deoarece acest gen de lentile pot face ca obiectele să pară mai clare în condițiile de lumină specifice acestui gen de activități.

Lentilele albastre 

Ei bine, o pereche de ochelari de soare pe care sunt montate lentile albastre sunt, mai degrabă, un moft. Într-adevăr, la capitolul aspect îl pot ajuta pe cel care le poartă să se facă remarcat. Dar cam la asta se rezumă pachetul de beneficii pe care îl pot oferi. 

Albastrul are un efect redus atunci când vine vorba despre reducerea strălucirilor, nu adaugă nimic la abilitatea de percepție a profunzimii și, în plus, distorsionează natura reală a culorilor.

Lentilele cu nuanțe albastre te pot ajuta să te evidențiezi în mulțime, dar nu vor face nimic—sau doar foarte puțin—pentru a-ți proteja sau a-ți îmbunătăți vederea în orice tip de lumină. Sfatul nostru este să le porți doar dacă vrei să faci puțin spectacol.

O pereche de lentile colorate nu înseamnă, în mod obligatoriu, protecție anti UV

E foarte important să ai în vedere că o lentilă nu îți va proteja ochii de radiația UV doar pentru că este colorată. Pentru a putea îndeplini aceste funcții, în procesul de fabricație, lentilele destinate ochelarilor de soare sunt tratate cu substanțe chimice incolore, care absorb razele UV. Prin urmare, capacitatea de a proteja ochii nu are legătură cu faptul că lentila este sau nu colorată.

Există lentile incolore care pot fi foarte eficiente la blocarea luminii UV și există, în același timp, lentile foarte închise la culoare, care le permit razelor UV să treacă nestingherite prin ele. De aceea, este important ca atunci când îți achiziționezi ochelarii de soare, să nu te limitezi la evaluarea culorii lentilelor, ci să te asiguri că au pe etichetă informația care garantează protecția împotriva radiației ultraviolete.

La Iris Optic vei găsi ochelarii de soare pe care ți-i dorești

În concluzie, alegerea lentilei potrivite pentru viitorii ochelari de soare nu este o activitate chiar atât de simplă pe cât pare. Te așteptăm cu gamă foarte bogată de ochelari de soare la oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Alături de specialiștii noștri vei găsi cea mai bună soluție, atât din punct de vedere al protecției de care ai nevoie, cât și din punct de vedere estetic.

Ferește-te de ochelarii de soare ieftini!

Ferește-te de ochelarii de soare ieftini!

Prețul de achiziție este un semnal important atunci când vine vorba despre calitatea unui produs. Iar ochelarii de soare nu fac excepție de la această regulă. Cu siguranță, există situații în care un norocos va achiziționa o pereche nemaipomenită de ochelari la un preț surprinzător de mic. Însă acestea sunt excepțiile. De obicei, cel care va plăti foarte puțini bani, va avea parte de un produs slab, care nu își va îndeplini bine rolul, și care se va deteriora destul de repede.

Sigur, prețul nu este criteriul unic prin care se depistează ochelarii de proastă calitate. Însă în marea majoritate a cazurilor, el este un indicator care trebuie să ne pună pe gânduri, și să ne facă să punem mai multe întrebări înainte de a face achiziția.

E bine să avem în vedere faptul că ochelarii de soare ieftini pot face mai mult rău decât bine. De multe ori, tehnologiile rudimentare prin care sunt fabricați nu garantează îndeplinirea funcției lor esențiale, și anume protejarea ochiului împotriva luminii excesive și a radiațiilor UV periculoase. Ba dimpotrivă: purtarea lor poate crea noi probleme oftalmologice, sau le poate agrava pe cele existente. Prin urmare, există motive bine întemeiate pentru care să te determine să eviți ochelarii de soare ieftini.

Neajunsuri ale ochelarilor de soare prea ieftini

Pentru a putea aduce pe piață un produs la prețuri insignifiante, producătorul trebuie să facă anumite rabaturi la calitate. Cele mai frecvente caracteristici pe care le au în comun ochelarii de soare foarte ieftini sunt: materialele de calitate slabă și niște lentile care nu asigură protecția necesară.

Materiale de calitate inferioară

Ochelarii de soare ieftini sunt adesea realizați cu ajutorul unor materiale fragile, care se pot sparge ușor. În plus, balamalele, suportul care asigură poziția pe nas și ramele pot fi asamblate eronat, ceea ce face ca ochelarii de soare să se fisureze sau să aibă o poziție incorectă și incomodă atunci când sunt purtați.

Dacă ești puțin atent, vei putea detecta fragilitatea și lipsa de suplețe a acestor materiale chiar la o simplă atingere.

Protecție UV slabă sau inexistentă

Ochelarii de soare ieftini și de slabă calitate nu oferă o protecție adecvată împotriva radiației UV. Acest lucru este foarte periculos pentru sănătatea ochilor. Deoarece, din considerente de preț, lentilele nu sunt fabricate cu ajutorul acelor materiale care pot bloca excesul de lumină și de de raze ultraviolete nocive, ochii sunt practic abandonați în voia excesului de soare.

În situațiile extreme, acest gen de expunere poate provoca—sau agrava—maladii oculare dintre cele mai grave, cum ar fi degenerescența maculară sau cataractă.

Prin urmare, îi sfătuim pe cei care și-au pus problema unei astfel de achiziții, să se gândească bine. Este foarte probabil ca o pereche de ochelari de acest gen să nu respecte niște standarde de siguranță de bază în ceea ce privește protecția ochilor.

Suprasolicitarea ochilor 

Acesta este un alt efect nociv al folosirii unor ochelari ieftini. Posibilitatea ca lentilele cu care sunt echipați ochelarii de acest gen, să nu aibă aplicate pe suprafața lor straturile necesare pentru a proteja ochii împotriva suprasolicitării este uriașă.

Acest fapt duce, de cele mai multe ori, la oboseală oculară, iar în timp, poate provoca dureri de cap, vedere încețoșată și alte probleme de vedere.

Având lentile fabricate din materiale de slabă calitate, și netratate în acord cu tehnologiile necesare pentru a asigura protecția de care ochii au atâta nevoie, ochelarii ieftini pot cauza erori de vedere. Acesta este un lucru neplăcut atunci când vorbim despre activități în care atenția este esențială, de genul lecturii sau a lucrului pe calculator, iar în cazul unor activități de genul condusului sau a lucrului cu echipamente periculoase, poate deveni de-a dreptul fatal. 

Caracteristici esențiale, care lipsesc la majoritatea ochelarilor ieftini

Există anumite standarde, pe care din rațiuni legate de calitatea materialelor—și a nivelului de preț care vine odată cu aceasta—ochelarii de soare prea ieftini nu le pot îndeplini. Acestea reprezintă de fapt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le prezintă o pereche de ochelari de soare care își fac treaba cu adevărat bine.

Rezistența lentilelor

Ochelarii de calitate sunt dotați, de regulă, cu lentile realizate din materiale rezistente la zgârieturi și la spargere. Astfel perioada de viață a unor astfel de ochelari este simțitor mai lungă decât a unora mult mai ieftini.

Polarizarea

Lentilele polarizate reprezintă una dintre cele mai performante echipări pentru ochelarii de soare. Datorită acestei caracteristici, ochelarii protejează ochii împotriva proceselor de strălucire, produse de suprafețe ca apa, zăpada și pavajul lucios, facilitând vederea în condiții de lumină puternică. Lentilele polarizate sunt deosebit de utile pentru activități unde strălucirile pot crea probleme semnificative, de genul condusului, a navigării sau a pescuitului.

Protecția anti-reflexie

Ochelarii care oferă acest beneficiu sunt dotați cu lentile a căror suprafață nu produce un nivel deranjant de reflexie. Astfel, claritatea imaginii este net îmbunătățită, iar oboseala pe care o încearcă ochii este redusă. Lentilele anti-reflexie sunt deosebit de utile pentru persoanele care petrec mult timp folosind dispozitive digitale, cum ar fi calculatoarele și telefoanele mobile, deoarece reduc stresul provocat de lumina albastră emisă de ecrane.

Confortul la purtare

În afara unor performanțe onorabile, ochelarii de calitate îi oferă purtătorului un nivel sporit de confort. Acest lucru se datorează timpului care i-a fost acordat acestui aspect în faza de proiectare. Însă fiecare astfel de aspect vine cu un preț. Cei care decid să nu îl plătească, și optează pentru niște ochelari ieftini pot avea surpriza ca aceștia să nu stea bine pe față, și să creeze disconfort la purtare. Iar acest lucru poate avea drept consecință dureri de cap, oboseală oculară și alte probleme de vedere.

Brand-ul, o asigurare pentru cei care își doresc un produs de încredere

Deși brand-ul nu reprezintă o garanție incontestabilă, de cele mai multe ori cei care optează pentru un nume recunoscut, vor avea parte de un produs de calitate. Marea majoritate a mărcilor de renume investesc masiv în cercetare. Drept urmare, ochelarii de soare care poartă logoul lor, îndeplinesc unele dintre standardele cele mai înalte din domeniu.

Dar toate aceste lucruri vin cu un preț pe măsură. Ochelarii de marcă nu vor avea prețuri derizorii, nici chiar situațiile în care sunt oferiți la reducere sau în perioada lichidărilor de stoc. Dacă vei avea ocazia să cumperi ochelari de marcă la un preț pe care îl vei considera suspicios de mic și, mai ales, dacă oferta nu vine din partea unui comerciant autorizat, e bine să îți pui întrebarea dacă nu cumva te afli în fața unor fake-uri.

Câteva sfaturi pentru cei care se află în căutarea următoarei perechi de ochelari de soare

În concluzie, investiția în ochelari de soare de înaltă calitate este esențială pentru a vă proteja ochii de razele UV, pentru a reduce oboseala ochilor și pentru a avea parte de o vedere bună în condiții de lumină puternică.

Ochelarii de soare ieftini pot fi tentanți datorită aparentei economii care ar putea fi făcută. Însă minusurile nu sunt neglijabile. O astfel de alegere va avea mai mult ca sigur un efect negativ asupra ochilor, va provoca oboseală oculară, vedere distorsionată și nu va proteja ochii împotriva strălucirilor. 

Sfatul nostru este ca atunci când îți vei alege următoarea pereche de ochelari de soare, să te orientezi spre una cu lentile de calitate—de preferință polarizate și anti-reflexie—care să îți poată oferi protecția anti-UV de care ochii tăi au nevoie. Acordă atenția cuvenită și aspectului confort. Înainte de a face achiziția, asigură-te că ochelarii se potrivesc bine pe fața ta.

Te așteptăm la oricare dintre magazinele Iris Optic din București, pentru un control oftalmologic gratuit. În urma acestuia, vom putea alege din vastul nostru portofoliu, ochelarii de soare care ți se potrivesc cel mai bine.

Te poți programa fie completând formularul din acest link, fie la telefon 0733 267 826. Te așteptăm!

Cât timp durează protecția anti-UV la ochelarii de soare

Cât timp durează protecția anti-UV la ochelarii de soare

Durata de viață a protecției împotriva radiației UV este cenușăreasa parametrilor luați în considerare atunci când se evaluează ochelarii de soare. Cu toții știm că niște ochelari buni trebuie să ofere protecție împotriva radiației solare nocive și, în mod ideal, ar trebui să aibă lentile polarizate. Însă atunci când vine vorba despre durata lor de viață, tindem să îi tratăm ca și cum ar fi niște obiecte eterne. 

Din nefericire, lucrurile nu stau chiar așa. În principiu, ochelarii de soare de calitate pot fi folosiți, în siguranță, între doi și patru ani înainte ca stratul de protecție de pe lentile să înceapă să își piardă din proprietăți. Cu toate acestea, acest interval de timp poate fi redus semnificativ dacă ochelarii de soare sunt expuși la condiții dure, cum ar fi căldura extremă sau umiditatea excesivă.

Ochelarii de soare trebuie schimbați din când în când

Durata de viață a protecției oferite de ochelarii de soare variază în funcție de câțiva factori. Cei mai evidenți dintre aceștia sunt intensitatea soarelui din zona în care aceștia sunt folosiți și frecvența cu care aceștia sunt purtați. E firesc: radiația solară în Mexic este cu mult mai puternică decât, spre exemplu, în Suedia, iar niște ochelari de soare purtați zilnic, cu siguranță se vor deteriora mai rapid decât unii purtați doar la sfârșit de săptămână.

În urma unui studiu făcut în Brazilia, s-a constata că protecția UV oferită de ochelari este optimă în primii doi ani. Însă în această partea a Americii de Sud, soarele este cu mult mai prezent decât în majoritatea țărilor Europene. Chiar dacă în fiecare an vei pleca în câte două vacanțe în locuri foarte însorite, sunt destul de mici șansele să te expui la fel de mult la soare ca un brazilian.

Ținând cont de clima din România, recomandarea noastră este că ar trebui să ai în vedere schimbarea ochelarilor de soare într-un interval cuprins între doi ani și jumătate și trei ani de la momentul achiziției.

Protecția UV poate fi prelungită dacă ochelarii sunt întreținuți cu grijă

Cu cât vor fi îngrijiți mai cu atenție, cu atât ochelarii de soare își vor păstra proprietățile pentru o perioadă mai îndelungată. Iată câteva sfaturi în legătură cu cele mai elementare gesturi de întreținere care trebuie făcute în acest sens.

Depozitarea ochelarilor în medii sigure

Atunci când nu sunt purtați, ochelarii de soare trebuie depozitați într-o husă de protecție. Acest lucru ajută la prevenirea zgârieturilor și a altor genuri de accidente care ar putea compromite eficacitatea stratului de acoperire anti-UV a lentilelor.

Evitarea temperaturilor extreme

Expunerea la temperaturi extreme face ca stratul de protecție de pe lentile să se degradeze mai repede. Atunci când nu sunt pe nas, ochelarii de soare trebuie păstrați într-un loc răcoros și uscat. Este recomandată evitarea păstrării lor în mașini, mai ales în zile fierbinți. În aceeași notă, ar fi ideal ca ei să nu fie depozitați în orice fel de zone unde pot fi expuși la căldură excesivă.

Curățarea regulată

Curățarea regulată ajută la îndepărtarea murdăriei, a prafului și a altor corpuri periculoase pentru lentile. Neîndepărtate, acești corpusculi pot provoca zgârieturi care au ca efect reducerea eficienței stratului de protecție. Pentru curățare, trebuie folosită o soluție delicată și o cârpă moale, fără scame, și trebuie evitate substanțele chimice periculoase sau materialele abrazive.

Nu risca! Efectele radiației ultraviolete asupra ochiului sunt foarte periculoase

Ochelarii de soare sunt în primul rând un dispozitiv medical, și abia apoi un accesoriu din garderobă. Rolul lor principal este unul pur funcțional: acela de a-ți proteja ochii împotriva radiațiilor ultraviolete nocive. Atunci când lentilele își pierd proprietățile, ochelarii de soare devin inutili. 

Expunerea îndelungată la razele UV poate provoca probleme grave, precum cataracta și degenerescența maculară. De aceea, este necesar ochelarii de soare să își poată îndeplini funcția pentru care i-ai achiziționat. 

Prin urmare, întreține-i cu grijă ca să le prelungești cât mai mult durata de viață, iar în momentul în care va trebui să îi schimbi, te așteptăm la Iris Optic ca să alegem împreună următoarea ta pereche de ochelari de soare.