Diferența dintre optometrist și medicul oftalmolog

Diferența dintre optometrist și medicul oftalmolog

Vrei să îți faci un control al ochilor și nu ești lămurit dacă e cazul să mergi la un optometrist, sau e obligatoriu să ajungi la un medic oftalmolog. Chiar dacă ambele specializări au legătura cu îngrijirea ochilor, există diferențe importante între cele două profesii.

Atât medicii oftalmologi, cât și optometriștii joacă un rol important în oferirea de servicii pentru sănătatea vederii. Însă nivelurile lor de pregătire și de competență sunt în mod semnificativ diferite.

În cele ce urmează, îți vom livra toate informațiile de care ai nevoie pentru ca de acum înainte să poți face această alegere în cunoștință de cauză.

Oftalmologia și medicului oftalmolog

Oftalmologia este ramura medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor cu afecțiuni ale globului ocular și ale anexelor acestuia—adică pleoapele și sistemul lacrimal.

Oftalmologul este medicul specializat în îngrijirea ochilor și a vederii. Nivelul de pregătire al medicului oftalmolog este diferit de cel al optometristului, iar gama de afecțiuni pe care o poate diagnostica și trata este mai amplă.

Practic, un oftalmolog diagnostichează și tratează toate bolile de ochi și de vedere, prescrie ochelari și lentile de contact pentru a corecta problemele de vedere și practică chirurgie oculară.

În plus, screening-urile efectuate de medicul oftalmolog în timpul unui examen complet pot ajuta la identificarea unor afecțiuni nediagnosticate anterior, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, bolile autoimune și cancerul.

La Iris Optic îți oferim posibilitatea de a face un consult oftalmologic gratuit. Astfel, medicii noștri vor putea să facă o evaluarea stării generale de sănătate a ochilor tăi, precum și un set de teste pentru depistarea unei varietăți de afecțiuni, ca de exemplu glaucomul sau retinopatia diabetică.

Activitățile desfășurate de medicul oftalmolog

  • Consultă pacienții pentru a oferi un diagnostic corect și pentru a trata afecțiunile oculare, dacă acestea există—anamneză și istoric medical, fișa pacientului actualizată, recomandări de investigații suplimentare etc.
  • Măsoară capacitatea cromatică și de refracție, tensiunea oculară, fundul de ochi.
  • Prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact.
  • Realizează intervențiile chirurgicale.
  • Poate depista alte probleme medicale care pot fi asociate cu afecțiunile oculare (diabet zaharat, scleroză multiplă etc.)
  • Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, prezența unui corp străin în ochi etc).

Optometria și activitatea optometristului

Optometria este o știință care are drept obiect de studiu echipamentele optice, lentilele și aparatele pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. Prin urmare, când spunem optometrie, ne gândim mai degrabă la inginerie, decât la medicină.

Optometriștii sunt, probabil, cel mai bine cunoscuți pentru efectuarea testelor de vedere de rutină, care îi ajută pe pacienții să își rezolve majoritatea problemelor oculare și să obțină rețeta pentru ochelari de vedere sau lentile de contact. Însă ei pot face mult mai mult decât atât.

Cu o pregătire diferită de un medic specialist în științele oculare, un optometrist detectează semnele bolii sistemice și oculare potențiale și vine cu soluțiile necesare pentru a ajuta pacienții pentru reducerea neajunsurilor și prevenirea pierderii vederii cauzate de majoritatea afecțiunilor oculare.

Activitățile desfășurate de optometrist

  • Efectuează anamneza pacientului și îi verifică nivelul de performanță al vederii, pentru a evalua posibilele probleme. 
  • Prin testele specifice pe care le desfășoară, folosind aparate specializate, ca de exemplu autorefractometrul, optometristul determină eventualele vicii de refracție ale pacientului.
  • Stabilește diagnosticul în cazul unor probleme de vedere comune: miopie, hipermetropie, strabism, sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
  • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului, după ce testează dacă pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria propusă.
  • Atunci când depistează probleme mai grave, el e cel care trimite pacientul la un specialist oftalmolog.

Alegerea specialistului potrivit

Prin urmare, dacă simți că vederea ta a început să își piardă din performanță—și ai început să cochetezi cu ideea de a recurge la o pereche de ochelari sau de lentile de contact—, atunci o vizită la optometrist reprezintă cea mai bună alegere.

Dacă în timpul consultului, acesta va constata prezența unor semne care necesită o investigație mai aprofundată, te va îndruma către un medic oftalmolog pentru o evaluare suplimentară.

În schimb, dacă suferi de o maladie severă a ochilor, de o boală care poate să aibă și implicații oftalmologice, sau dacă diverși specialiști ți-au sugerat că pentru rezolvarea problemei ochilor tăi ai avea nevoie de o intervenție chirurgicală, atunci recomandarea noastră este să consulți un medic oftalmolog.

De asemenea, dacă până la vârsta de 40 de ani nu ai avut parte de un examen complet de ochi dilatat, este timpul să îți programezi o întâlnire cu un oftalmolog. Este vorba despre un gen de investigație de rutină, care e important să fie făcută chiar dacă nu crezi că ai avea vreo problemă din spectrul oftalmologic.

În marea majoritate a situațiilor, în opticile medicale, testele de rutină sunt efectuate de către optometriști. La Iris Optic, pe lângă această variantă, îți oferim și posibilitatea de a efectua un examen oftalmologic gratuit, realizat de către un medic specialist.

Programează-te chiar acum!

Ai toate motivele să îți faci următorul consult oftalmologic la Iris Optic

Ai toate motivele să îți faci următorul consult oftalmologic la Iris Optic

Vederea este cel mai important dintre simțurile noastre. Aproximativ 80% dintre toate impresiile senzoriale pe care le avem, le obținem grație ochilor. De aceea, e de prisos să spunem cât de important este să avem grijă de ei.

Conform recomandării Colegiului Optometriștilor, fiecare dintre noi ar trebui să facă un control oftalmologic sau optometric din doi în doi ani. În situația în care a fost constatată existența unei probleme, intervalul dintre două verificări ar trebui să fie redus la un singur an. Când vine vorba despre copii, recomandarea specialiștilor este ca vizita la oftalmolog să se facă în fiecare an, sau chiar din șase în șase luni. Astfel, micile dezechilibre pot fi depistate din timp înainte de a apărea probleme serioase.

Consultul ochilor, un prilej pentru depistarea unei plaje largi de afecțiuni

Principalul obiectiv al unui examen oftalmologic constă în determinarea dioptriilor. Însă acesta este doar vârful aisberg-ului. Testele oculare constituie un bun prilej pentru depistarea unei plaje foarte largi de afecțiuni. Dintre acestea, o bună parte—ca de exemplu cataracta, glaucomul sau degenerescența maculară—sunt, din sfera oftalmologiei.

Însă altele, ca de exemplu diabetul sau hipertensiunea arterială, reprezintă boli de sistem. Ele pot fi depistate ca urmare a unei astfel de investigații, deoarece primele semne ale acestor maladii constau în anumite modificări ale vaselor de sânge situate în zona din spate a ochilor. Prin urmare, oftalmologul poate identifica apariția unor probleme foarte serioase, înainte ca simptomele cele mai bine cunoscute ale respectivelor boli să înceapă să se manifeste.

Suspecții de serviciu: vârsta și excesul de timp petrecut în fața ecranelor

În intervalul 40–60 de ani se petrec cele mai mari modificări la nivelul performanțelor vizuale. Din punct de vedere statistic, e perfect normal ca după o anumită vârstă să apară anumite dificultăți la citit, sau chiar dureri de cap atunci când se exagerează cu această activitate.

Acesta este un proces perfect fiziologic, și nu trebuie să producă spaime nimănui. Singurul lucru care trebuie făcut în momentul în care apar primele semne ale deteriorării vederii—sau durerile de cap produse de prea mult citit—este o programare la un consult oftalmologic.

Neplăceri la nivelul ochilor pot apărea și atunci când folosim în mod abuziv ecrane digitale. Indiferent dacă este vorba despre calculatorul personal, despre tabletă sau smartphone, ecranele emit așa numita lumină albastră. În exces, aceasta produce atât tulburări de somn, cât și ceea ce se cheamă oboseala digitală a ochilor, fenomen adesea asociat cu fenomenul de uscare a ochilor, precum și cu multe alte probleme din sfera oftalmologică.

Evident, cel mai în măsură să constate eventualele dezechilibre produse de expunerea la ecrane, și să recomande remediile potrivite este tot medicul oftalmolog.

Iată câteva motive pentru care să îți faci la noi următorul consult oftalmologic

Suntem unul dintre numele cu cea mai mare vechime din piața bucureșteană a serviciilor optice. Primul punct de lucru Iris Optic a fost deschis în luna martie a anului 1992. Prin urmare, brandul nostru are deja mai mult de trei decenii. În această perioadă, numărul de pacienți care a avut—și are în continuare—încredere în noi, a crescut încontinuu. Această lucru demonstrează în primul rând faptul că ne facem treaba foarte bine.

În afara consultațiilor optometrice, în fiecare dintre cabinetele noastre oferim în mod gratuit consultații oftalmologice efectuate de medicul specialist. Acestea includ cele mai importante genuri de investigații: examenul fundului de ochi, tensiunea oculară și determinarea dioptriilor.

În portofoliul nostru se găsesc cele mai importante branduri de rame, de lentilele, precum și de ochelari de soare și lentile de contact. Plaja de prețuri pe care o acoperim este foarte generoasă: avem atât produse destinate segmentelor premium și super-premium, cât și produse mai accesibile, pentru zona medie și cea economică.

Avem propriul laborator de montaj de lentile și reparații de ochelari, dotat cu tehnologie de ultimă oră. De aceea, viteza cu care putem să îți livrăm ochelarii preferați, echipați cu lentilele de care ai nevoie este maximă. Marea majoritate a ochelarilor sunt gata de purtare în intervale record. De multe ori, nu ne trebuie mai mult de zece minute pentru a finaliza un montaj. Cu toate astea, pentru a evita neprevăzutul, termenul pe care îl oferim este de cel mult 48 de ore. Excepția este reprezentată de ochelarii cu dioptrii mai rare (sub -6 sf și peste + 6 sf) și de lentilele progresive.

Încredere de care ne bucurăm din partea clienților noștri este cel mai bun indicator al competenței noastre. Faptul că avem clienți care ne-au rămas fideli timp de trei decenii și au orientat spre noi și restul membrilor familiei, este o dovadă solidă a faptului că ne facem bine treaba, iar piața înțelege și apreciază acest lucru.

Etapele unui consult efectuat la Iris Optic

După ce vei trece pragul uneia dintre locațiile noastre, vei fi preluat de unul dintre colegii noștri și vei fi condus la consultație.

Anamneza reprezintă pas al examinării. Medicul oftalmolog sau optometristul, îți va pune un set de întrebări, în principal în legătură cu istoricul tău medical. Răspunsurile tale îl vor ajuta să înțeleagă mai bine care sunt nevoile tale din punct de vedere oftalmologic, și să își calibreze sugestiile.

Pasul următor constă în determinarea aproximativă a dioptriilor cu ajutorul optotipului. Dioptria exactă va fi identificată cu ajutorul ochelarilor de probă.

Apoi se vor efectua celelalte două teste ale consultului: fundul de ochi și tensiunea oculară. În urma lor, specialistul va putea să își facă o imagine completă despre starea de sănătate a ochilor tăi, și va avea la îndemână elementele necesare pentru a stabili diagnosticul.

În discuția finală, el îți va spune dacă ai nevoie de ochelari de vedere, și dacă e cazul, îți va prescrie anumite tratamente sau îți va recomanda să faci alte investigații.

Prin urmare, ce mai aștepți? Programează-te chiar acum, la un consult oftalmologic gratuit la Iris Optic.

Iris Optic, brandul în care bucureștenii au încredere de un sfert de secol

Iris Optic, brandul în care bucureștenii au încredere de un sfert de secol

Iris Optic este una dintre primele optici medicale deschise în București, după Revoluția din decembrie 1989. Faptul că din luna martie a anului 1992 ne găsim printre brandurile bucureștene importante ale acestui domeniu, reprezintă o mândrie atât de mare pentru noi, încât am decis să îl menționăm în slogan. 

Este greu de spus care este secretul longevității într-o piață atât de complicată, în care pretențiile clienților s-au modificat de la un an la altul. Ceea ce se poate spune cu un oarecare grad de certitudine este că am reușit să câștigăm fidelitatea unei mari părți a publicului. Drept dovadă, există clienți alături de care avem o istorie de aproape un sfert de secol. 

Servicii rapide și de calitate, și un portofoliu de produse foarte larg

Și totuși, dacă trebuie să menționăm cele mai importante lucruri datorită cărora am reușit să câștigăm încrederea pieței, acestea ar fi calitatea și viteza serviciilor pe care le oferim, precum și generozitatea gamei de produse din portofoliu.

Din punctul nostru de vedere, o primă achiziție înseamnă doar primul pas al unei relații pe termen lung. Întotdeauna am fost gata să ne ajutăm cât mai prompt clienții, atunci când ochelarii lor au avut nevoie de reparații. Nu am tratat cu superficialitate nicio operațiune de mentenanță, indiferent dacă a fost vorba despre schimbarea sau tăierea lentilelor, despre suduri fine pentru ramele ochelarilor, despre schimbarea șuruburilor, schimbarea brațelor ochelarilor sau despre înlocuirea pernițelor.

Am înțeles cât de importantă este pentru clienții noștri viteza cu care intră în posesia ochelarilor de care au atâta nevoie pentru a-și desfășura activitatea. De aceea am pus la punct un serviciu unic în piața din București. Este vorba despre ochelarii gata în zece minute. Chiar așa: Iris Optic este unica rețea de magazine de optică unde ochelarii sunt gata de purtare într-un interval nu mai lung de zece minute. Singura condiție în acest sens este ca dioptriile lentilelor care trebuie instalate să se încadreze în plaja de la -6 sf la +6 sf.

Diversitatea gamei de produse pe care o oferim este un alt lucru pe care clienții îl apreciază. În portofoliul nostru se găsesc produsele unora dintre ele mai celebre branduri din domeniu— Police, Ray-Ban, Polaroid, Guess, Emporio Armani, Carolina Herrera, Avanglion, Ana Hickmann ș.a.m.d.—, însă avem și variante de nișă, pentru cei care vor să poarte modele de ochelari propuse de branduri de top mai rar întâlnite în țara noastră. Un bun exemplu în acest sens sunt ochelarii produși de marca de lux britanică Cutler and Gross.

Echipa Iris Optic, cel mai important ingredient al succesului nostru

Dar cel mai important ingredient al longevității companiei noastre, și al succesului ei în piața de optică a Capitalei este echipa Iris Optic. Datorită profesionalismului care îi caracterizează, optometriștii noștri au reușit să câștige încrederea tuturor celor care au călcat pragul magazinelor noastre.

Sperăm din toată inima ca în anii care vor urma să rămânem, în continuare, în topul preferințelor voastre. Iar în acest sens suntem gata să depunem aceleași eforturi pe care le-am depus și până în momentul de față.