Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului cu un efect deosebit de nefast asupra ochilor. În timp, excesul de zahăr din sânge atât de specific bolnavilor de diabet, poate duce la blocarea vaselor mici care hrănesc retina. Astfel respectivului organ îi este întreruptă alimentarea cu sânge. Pentru a compensa acest deficit, în ochi se declanșează un proces prin care se încearcă dezvoltarea unor noi vase de sânge. Însă aceste noi vase nu sunt optime din punct de vedere funcțional și structural.
În primele stadii, efectele ei sunt fie inexistente, fie abia perceptibile. Este vorba, de cele mai multe ori, de foarte vagi tulburări de vedere. Însă nu trebuie să ne lăsăm amăgiți de aceste manifestări aparent inofensive. Lăsată netratată, retinopatia diabetică are drept rezultat pierderea totală a vederii.
Factori de risc
Există un risc al apariției retinopatiei diabetice la orice persoană care suferă de diabet de tipul 1 sau tip 2.
Șansele instalării acestei boli cresc în cazul în care este prezent unul—sau mai mulți—dintre următorii factori agravanți: existența de mult timp a diabetului, un control mai puțin strict al glicemiei, o tensiune arterială mare, un nivel ridicat al colesterolului, precum și consumul de tutun.
Etnicitatea poate juca un rol important în apariția retinopatiei diabetice. Studiile arată că această maladie este mult mai frecventă în rândurile populației de culoare, a hispanicilor și a nativilor americani.
Tipurile de retinopatie diabetică
Două sunt formele de manifestare ale bolii: retinopatia diabetică non-proliferativă și retinopatia diabetică proliferativă.
Prima dintre cele două reprezintă varianta ușoară a bolii, și este caracterizată—după cum sugerează și numele—prin faptul că noile vase de sânge nu se dezvoltă (adică nu proliferează).
Principalul simptom al retinopatiei diabetice non-proliferative, este slăbirea pereților vaselor de sânge din retină. Ca urmare a acestui fapt, pot apărea mini anevrisme pe pereții vaselor mai mici, iar uneori chiar microfisuri prin care se pot scurge mici cantități de lichid și sânge în retină. Și vasele retiniene mai mari pot să sufere anumite grade de dilatare și, ca urmare a acestui fapt, să devină neregulate în diametru.
Retinopatie diabetică proliferativă reprezintă stadiul avansat al bolii și forma ei cea mai periculoasă. În acest stadiu, vasele de sânge deteriorate se blochează. Pentru a compensa acest fenomen, în ochi se declanșează un proces prin care pe retină dezvoltă noi vase de sânge. Însă atât din punct de vedere funcțional cît și structural, aceste noi vase sunt anormale. Ele sunt deosebit de fragile, și prezintă microfisuri prin care sângele poate ajunge în mediile transparente ale ochiului. Este vorba despre așa numitele hemoragii vitroase.
În cele din urmă, țesutul cicatricial apărut prin dezvoltarea noilor vase de sânge poate provoca desprinderea retinei. De aici, până la pierderea totală a vederii în ochiul afectat nu mai e decât un singur pas.
Iar dacă vase de sânge noi apărute interferează cu fluxul normal de lichid din ochi, în globul ocular poate apărea o presiune al cărei efect să fie deteriorarea nervului optic. Practic, acesta este mecanismul de declanșare al glaucomului.
Profilaxia și tratamentul adecvat al retinopatiei diabetice
Un control riguros al nivelului de zahăr din sânge poate întârzia apariția bolii, sau poate avea ca efect încetinirea dezvoltării ei.
O dietă sănătoasă și echilibrată, un program regulat de exerciții fizice, menținerea tensiunii arteriale într-un interval normal, precum și respectarea tratamentului medicamentos prescris de medicul diabetolog sunt factori care au un efect benefic asupra pacienților care suferă de retinopatie diabetică.
În situațiile în care boala este avansată, cele mai recomandate opțiuni de tratament sunt terapia cu laser și intervenția chirurgicală. Cu ajutorul laserului, vasele de sânge care prezintă scurgeri pot fi sigilate, iar astfel progresia bolii poate fi încetinită. Prin intervenția chirurgicală, pot fi găsite și repare sursele de sângerare de la nivelul retinei.
Însă tratamentul medical trebuie dublat printr-un set de măsuri foarte stricte pe care pacientul trebuie să le adopte pentru a-și proteja vederea. Vor trebui evitate sursele de lumină puternică, în cazul desfășurării unor activități care pot duce la vătămarea ochilor ochelarii de protecție trebuie purtați în mod obligatoriu, când se lucrează la calculator trebuie folosiți ochelari cu lentile cu filtru de protecție PC și ar fi ideal ca fumatul să fie abandonat în mod definitiv.
Riscurile sunt prea mari. Programează-te chiar acum la un consult gratuit!
Retinopatia diabetică poate fi depistată în timpul unei investigații oftalmologice de rutină. Sigur, această afecțiune nu apare în mod obligatoriu la toți pacienții care suferă de diabet. Însă riscul de a o dezvolta este semnificativ.
De aceea în cazul în care suferi de diabet, îți sugerăm să te programezi chiar acum la un control oftalmologic gratuit, la Iris Optic.