Ochelarii reprezintă principalul dispozitiv folosit pentru a rezolva diversele probleme legate de vedere. Indiferent dacă este vorba despre erori de refracție și alte patologii din sfera oftalmologiei, sau dacă ne gândim la neajunsuri care țin strict de confortul ochilor, există un gen de ochelari care au fost gândiți în mod expres pentru a corecta respectivele situații.
De-a lungul timpului, ochelarii au evoluat atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere estetic. Această afirmație este valabilă pentru ambele componente ale acestora: lentilele și rame. La ora actuală există lentile proiectate să rezolve o plajă foarte largă de probleme oftalmologice, există numeroase variante de straturi de acoperire menite să protejeze ochii împotriva radiațiilor și a reflexiilor, și există un număr impresionant de variante de echipare a ochelarilor de soare, precum și a celor special destinați activităților sportive.
În ceea ce privește ramele, avansul industriei a fost la fel de spectaculos, și a atins atât materialele utilizate, cât și forma ochelarilor. De la ramele rotunde simple de sârmă, care erau populare cu zeci de ani în urmă, până la ramele ușoare, făcute din aliaje metalice sofisticate, sau din versiuni foarte ușoare de plastic, opțiunile disponibile au fost, și sunt în continuare, într-o evoluție continuă.
Având la dispoziție atât de multe opțiuni, cel aflat în căutarea următoarei perechi de ochelari, poate să se simtă de-a dreptul copleșit. Însă dilema poate fi rezolvată cu eleganță, odată ce sunt înțelese câteva aspect. Un lucru care trebuie avut în vedere de la început, este că ochelarii reprezint în primul rând un dispozitiv medical. Prin urmare, cel care face achiziția trebuie să respecte prescripția primită de la medic sau de la optometrist. Restul criteriilor implică aspectele subiective—personalitatea, preferințele și stilul de viață al cumpărătorului—, și bugetul disponibil.
Odată ce toate aceste lucruri au fost trecute în revistă și clarificate, alegerea următoarei perechi de ochelari devine o sarcină mult mai puțin complicată.
Criterii care trebuie avute în vedere pentru alegerea ochelarilor de vedere potriviți
Primul și, de la distanță, cel mai important factor care trebuie luat în considerare este prescripția medicală. E de la sine înțeles că funcția principală a ochelarilor de vedere este reprezentată de corectarea unor probleme legate de vedere. Abia după ce acest aspect a fost rezolvat e cazul să trecem mai departe.
Pe planul doi, avem criteriul estetic. Ochelarii trebuie să se potrivească stilului purtătorului, și să îl ajute să arate mai bine. Pentru asta, elementul cheie îl constituie alegerea corectă a ramei, în raport cu forma feței.
Apoi urmează costul ochelarilor. Acesta poate varia foarte mult, în funcție de problema care trebuie rezolvată și de nivelul de calitate dorit. Este important de știut că în cazul alegerii ochelarilor, o investiție care poate părea mică, pe termen lung poate costa mult. În general, ochelarii de vedere foarte ieftini nu fac decât să agraveze problema în loc să o rezolve.
Nu în ultimul rând trebuie avuți în vedere factori precum personalitatea și stilul de viață. Este foarte important ca ochelarii să îl ajute pe cel care îi poartă să transmită mesajele pe care și le dorește în legătură cu propria persoană, și aibă caracteristicile tehnice—și mai ales rezistența—necesare stilului lui de viață. (Mai multe informații pe acest subiect vei găsi în articolul din acest link.)
Alegerea ochelarilor în funcție de problema de vedere care trebuie corectată
Acesta ar trebui să fie primul criteriu avut în vedere atunci când se alege noua pereche de ochelari. Și asta deoarece ochelarii trebuie să corecteze problemele de vedere, și abia apoi să ne completeze ținute și să ne ajute să arătăm mai bine.
Așa numitele erori de refracție sunt cele mai frecvente probleme din sfera oftalmologică. Acestea apar atunci când, din varii motive, ochiul nu lucrează în mod optim cu lumina. Ca urmare a acestui fapt, imaginea nu se formează direct pe retină.
Cele mai întâlnite erori de refracție sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia, iar tehnologia are pentru fiecare dintre acestea câte o soluție. Adică există lentile care pot corecta fiecare dintre aceste afecțiuni.
Variantele pe care pacienții le au la dispoziție sunt numeroase. De la ochelarii monofocali, care pot corecta vederea la o singură distanță, trecând prin ochelarii bifocali—preferații bunicilor—, și ajungând la cei progresivi, care vor rezolva atât neajunsurile privirii la distanță mare, cât și pe cele la distanță medie și mică, alegerea depinde doar de patologie și de bugetul disponibil.
Acest aspect însă trebuie lăsat pe mâna specialiștilor. Achiziția lentilelor trebuie făcută doar în urma unui consult efectuat de medicul oftalmolog sau de către optometrist.
Clasificarea ochelarilor de vedere după funcția pe care o îndeplinesc
Lentilele sunt cele care corectează problemele de vedere. Iar pe un anume tip de ramă, de regulă se pot instala mai multe tipuri de lentile. Însă din motive legate de fluența informației, în cele ce urmează vom vorbi despre clasificarea ochelarilor, nu despre cea a lentilelor care se montează pe ei. Motivul este simplu și logic: din clipa în care pe o ramă s-au instalat niște lentile progresive, rezultatul sunt niște ochelari progresivi. Și același principiu se aplică, indiferent de lentilele despre care vorbim.
Ochelari de vedere simpli
Aceasta reprezintă varianta elementară. Ochelarii de acest fel cunt concepuți pentu a corecta o singură problemă: vederea la apropiere sau la distanță. Cel mai mare inconvenient al lor este că purtătorul, pentru a putea vedea bine la alte distanțe diferite de cea din prescripție, va trebui să folosească alte perechi de ochelari.
Ochelari bifocali
Numele lor este suficient de evocativ: lentila acestui tip de ochelari este alcătuită din două zone cu funcție diferită. Una dintre ele—cea din partea de jos—este destinată realizării activităților care se desfășoară la apropiere, de exemplu cititul, iar cealaltă este folosită pentru vederea la distanță. Sunt ideali pentru persoanele care au nevoie de ochelari atât pentru citire, cât și pentru vederea de la distanță.
Ochelari progresivi
Sunt asemănători ochelarilor bifocali, dar în loc să aibă două lentile distincte, au un sistem care permite schimbarea treptată a dioptriilor de la partea superioară la cea inferioară a lentilei. Acest lucru permite o tranziție mai fluentă de la vederea la distanță la cea de aproape.
Acest tip de ochelari sunt dotați cu un tip de lentile avansate din punct de vedere tehnologic, care îi permit purtătorului să rezolve cu un singur dispozitiv probleme pentru care ar fi avut nevoie de trei prescripții. Folosind aceeași pereche de ochelari, pacientul poate să desfășoare activități la apropiere—lectura unei cărți sau a unui ziar—, la distanță medie—lucrul pe calculator—, și la distanțe mari—de exemplu conducerea unui autovehicul.
Ochelari de soare cu prescripție medicală
Aceștia combină funcționalitatea ochelarilor de vedere cu prescripție medicală, cu protecția oferită de ochelarii de soare. Sunt perfecți pentru persoanele care suferă de anumite patologii oculare, și sunt nevoite prin natura meseriei sau din diferite alte motive, să petreacă mult timp în aer liber. Recurgând la această soluție, ei vor vor avea parte de corecția optică de care au nevoie, fiind în același timp protejați împotriva razelor UV, al căror efect poate crea probleme de vedere pe termen lung.
Forma ramei, un criteriu căruia trebuie să-i fie acordată atenția cuvenită
Dacă funcționalitatea este primul aspect care trebuie luat în considerare atunci când achiziționăm ochelarii, pe locul doi vin considerațiile de ordin estetic. Iar aici, un rol esențial îl ocupă forma ramei.
Cele mai populare variante sunt ramele dreptunghiulare, ovale, rotunde, pătrate și ochi de pisică (cat eye). Sigur că există și variante extravagante și foarte extravagante, însă cazurile în care cineva optează pentru ochelari echipați cu acest gen de rame sunt foarte rare.
Ochelarii rotunzi le sunt recomandați persoanelor cu figuri ovale sau pătrate, dar trebuie evitați de către cei cu fața rotundă, pentru că le va accentua în mod caricatural rotunjimea capului.
Ochelarii dreptunghiulari li se potrivesc celor cu fața ovală și rotundă, pentru că le va atenua anumite trăsături, și le va conferi un aspect să spunem „mai ascuțit“.
O pereche de rame ovale se potrivește cel mai bine pe o față de formă pătrată, pentru că poate atenua într-o anumită măsură unghiurile drepte.
Printre opțiunile oarecum extravagante, dar care au devenit foarte populare în ultimii ani, sunt ochelarii ochi de pisică (cat-eye). Aceștia le sunt destinați femeilor, și mai ales celor a cărei figură este în formă de inimă, întrucât accentuează în mod elegant linia tâmplelor.
Poți afla mai multe detalii despre acest subiect din alt articol din blogul nostru, pe care îl găsești în acest link.
Te așteptăm la Iris Optic ca să îți găsim împreună perechea potrivită
Tipurile și formele de ochelari disponibile astăzi sunt practic nelimitate. Fie că intenționezi să corectezi o problemă de vedere, să punctezi o schimbare a propriului stil, sau pur și simplu ai constatat că a sosit momentul să încerci ceva noi, poți fii sigur că perechea de ochelari perfectă pentru tine există.
Și ca să facem lucrurile ca la carte, te așteptăm la oricare dintre magazinele noastre din București pentru un consult oftalmologic gratuit, efectuat de medicul specialist. Astfel, înainte de a alege noii tăi ochelari, vom afla tot ceea ce trebuie să știm despre starea de sănătate a ochilor tăi. Programează-te chiar, pentru un consult oftalmologic gratuit.