Părțile componente ale unei perechi de ochelarilor de vedere (și de soare)

Părțile componente ale unei perechi de ochelarilor de vedere (și de soare)

În ciuda dimensiunii lor reduse, ochelarii sunt niște obiecte extrem de sofisticate, în alcătuirea cărora intră o mulțime de piese, unele mai mari, iar altele de dimensiuni infime. Pentru a putea să își îndeplinească bine funcția, toate componentele trebuie să fie ajustate în mod optim. În caz contrar, pot apărea neajunsuri atât în ceea ce privește performanțele atinse de ochi, cât și nivelul de confort.

Pentru cei care au ales să își rezolve problemele de vedere cu ajutorul ochelarilor, înțelegerea acestui obiect de care depinde calitatea vieții lor este un lucru, considerăm noi, destul de important. Și asta deoarece situațiile neplăcute, în care se fisurează rama sau nu mai funcționează bine o balama, deși în teorie sunt destul de improbabile, în realitate pot să apară din când în când. Iar atunci, pentru ca lucrurile să se rezolve cât mai elegant și mai rapid, ar fi ideal să i se poată comunica specialistului situația în termeni cât mai exacți.

Cei care au făcut cel puțin o achiziție de ochelari, știu prea bine că atunci când fac alegerea, trebuie să se hotărască asupra celor două elemente principale: lentilele și rama. Însă pentru fiecare dintre cele două categorii trebuie luate anumite decizii în cunoștință de cauză.

Lentilele

Aici lucrurile stau destul de simplu. Cel puțin în aparență. Medicul oftalmolog sau optometristul au făcut un consult, iar în urma acestuia a rezultat o prescripție. Cu ocazia asta, pacientul știe exact ce lentile trebuie să îți cumpere. 

Însă lucrurile sunt puțin mai complicate de atât. Odată cu prescripția, se știe doar care sunt caracteristicile corective ale lentilelor. Adică numărul de dioptrii. Dar se poate merge mult mai în profunzime de atât, în funcție de gradul de confort pe care purtătorul de ochelari și-l dorește și de bugetul pe care îl are la dispoziție. 

Lentile unifocale, bifocale sau progresive?

Lentile pot fi unifocale—adică pot rezolva doar dificultățile de vedere la o singură distanță, spre exemplu ochelarii de citit—, bifocale—care, după cum le spune numele, rezolvă problemele apărute la două distanțe—sau progresive, care îi corectează purtătorului vederea atât în ceea ce privește activitățile desfășurate la apropiere, cât și pentru cele desfășurate la distanță medie și mare. 

Tratamentele aplicate lentilelor

Apoi se pune problema care sunt tratamentele suplimentare de lentile de care cel care urmează să își facă ochelari are nevoie, și care sunt cele pe care și le dorește în plus. Și aici există mai multe variante. Fiecare dintre ele oferă un beneficiu, însă odată cu fiecare astfel de strat aplicat pe suprafața lentilei, și prețul crește. Cele mai populare—și relevante—astfel de tratamente de lentile sunt: filtrul anti-UV, polarizarea, filtrul antireflexie, filtrul de protecție împotriva luminii albastre, posibilitatea de a se adapta la intensitatea luminii și protecția împotriva zgârieturilor.

Ramele

Acest element are un dublu rol: funcțional și estetic. Din punct de vedere al funcției, ramele sunt cele care fixează lentilele și le dau ochelarilor forma grație căreia pot să fie montați pe față. Iar când vorbim despre partea estetică, practic ele sunt cele care contează. Când spunem că o pereche de ochelari ne plac sau, dimpotrivă, nu ne plac, ne referim de fapt la felul în care preferințele noastre sunt satisfăcute sau nu de felul în care arată ramele.

Cea mai mare parte a ramelor de calitate sunt produse din materiale plastice speciale, ca de exemplu acetatul, și din aliaje metalice rezistente—aluminiul și titanul fiind două dintre acestea.

Părțile componente ale majorității ramelor sunt următoarele: cadrul, șaua nazală, pernițele, balamalele și brațele laterale.

Cadrul

Reprezintă elementul frontal, cel în care sunt fixate lentilele. Un criteriu important de avut în vedere atunci când se face alegerea, este ca acesta (sau mai exact, anumite zone ale acestuia) să nu intre în câmpul vizual. Excepție de la această regulă merită să fie făcută doar atunci când criteriile estetice primează, și purtătorul e gata de dragul acestora să își asume anumite minusuri.

Șaua nazală

Aceasta este fragmentul de material situat chiar deasupra nasului, care conectează cele două părți ale ochelarilor. Este una dintre componentele cheie ale ramei, cu rol atât în asigurarea rezistenței obiectului ochelari, cât și în asigurarea echilibrului lor pe față.

De fapt, șaua nazală este cea care determină nivelul de confort pe care îl vei resimți la purtare, precum și adecvarea ochelarilor la conformația ta facială. De aceea, e important ca înainte de a face achiziția să faci niște probe, ca să fii deplin împăcat cu alegerea pe care urmează să o faci.

Pernițele

Ne referim la cele două tampoane de plastic situate mai jos de șaua nazală, pe cele două părți interioare ale cadrului. Ele au un dublu rol: ajută la potrivirea ochelarilor pe nas și îi împiedică să alunece. 

Pe ramele metalice pernițele sunt piese separate făcute, de regulă, din silicon. În cazul ramelor de acetat, acestea sunt încorporate direct în cadru.

Balamalele

Este vorba despre cele două dispozitive care stabilesc conexiunea dintre cadru și brațele laterale. De asemenea, ele sunt cele care le oferă flexibilitate ochelarilor, permițând plierea acestora în vederea depozitării. Balamalele pot fi fabricate și din plastic, însă, în mod ideal, ele sunt făcute din metal.

Brațele laterale

Sunt acea parte a ramei care se sprijină pe urechi. Brațele laterale pot fi reglabile sau fixe, și sunt elementul care le asigură ochelarilor o poziție cât mai stabilă și mai echilibrată pe fața purtătorului.

Există particularități de construcție în cazul ochelarilor de soare?

Răspunsul este foarte simplu: nu. Elementele constitutive ale ochelarilor de soare sunt exact aceleași ca în cazul ochelarilor de vedere. Diferențele cele mai vizibile sunt legate de lentile. Astfel, este foarte posibil ca lentilele ochelarilor de soare să fie colorate și să aibă în mod standard mai multe tratamente—ne referim în primul rând la o protecție anti-UV cât mai apropiată de 100% și la polarizare. 

De ce e important să fii familiarizat cu structura ochelarilor

Cunoașterea anatomiei ochelarilor poate fi de ajutor atât în momentul alegerii lor, cât și atunci când se desfășoară operațiunile de întreținere sau atunci când trebuie să i se explice expertului care sunt problemele pe care dorim să le remedieze.

Pentru detalii suplimentare, te așteptăm în oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Iar dacă vrei să afli mai multe despre starea de sănătate a ochilor tăi, fă-ți o programare la un control oftalmologic gratuit completând formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826. Te așteptăm!

Purtarea ochelarilor împreună cu masca de protecție

Purtarea ochelarilor împreună cu masca de protecție

Pandemia provocată de Covid-19 a schimbat în mod profund felul în care ne raportăm la propria siguranță. Cu ocazia acestui eveniment, am înțeles cu toții că suntem mult mai expuși decât ne imaginam la pericolele ridicate de o epidemie de anvergură planetară.

Odată cu răspândirea virusului, în viața fiecăruia dintre noi au apărut schimbări menite să ne protejeze. Igiena și gesturile de prevenție au devenit subiecte tratate cu mai mare seriozitatea, și cu toții ne-am dat seama că sănătatea este o prioritate de prim rang.

Dintre instrumentele de protecție folosite în timpul pandemiei, cel mai important a fost, în mod cert, masca. Pentru majoritatea lumii, obligația de a utiliza masca a ridicat un mic disconfort, peste care s-a putut trece destul de ușor. Însă pentru purtătorii de ochelari, utilizarea măștii a reprezentat o adevărată provocare.

Elementele de prindere ale măștii se pot încurca în jurul brațelor ochelarilor, și asupra urechilor se exercită mai multă presiune decât de obicei. Dar, în mod cert, cel mai deranjant aspect al purtării ochelarilor împreună cu masca de protecție este reprezentat de aburirea ochelarilor și de felul în care acest lucru limitează vederea.

Din fericire, există câteva reguli care odată ce sunt respectate, permit purtarea simultană de ochelari și mască de protecție, fără ca să se creeze un disconfort prea mare.

Totul începe de la poziționarea corectă pe față a ochelarilor și a măștii de protecție

Atâta vreme cât masca și ochelarii sunt instalați corect pe față, aceștia din urmă nu se vor aburi. Ochelarii trebuie așezați cât mai fix deasupra părții superioare a măștii, cea care acoperă nasul. Astfel, se creează o etanșare mai strânsă în jurul nasului, iar aerul cald care apare în urma procesului de expirare este împiedicat să iasă prin partea de sus a măștii. Prin urmare, aburirea nu se mai produce.

Persoanele care poartă ochelari de vedere cu pernițe pentru nas, trebuie să depună un efort în plus. Pentru a reduce cantitatea de aer cald care scapă din partea de sus a măștii și încețoșează lentilele, acestea trebuie reglate pentru a crea o fixare sigură.

Mici ajustări ale tehnicii de respirație recomandate la purtarea ochelarilor împreună cu masca de protecția

Fizica ne spune că aerul cald eliminat din plămâni în timpul respirației, se ridică. O mască prost instalată îl va direcționa direct spre ochelari, iar aceștia se vor aburi. Dar chiar și o mască bine instalată nu garantează faptul că ochelarii nu se vor aburi deloc.

Pentru a reduce cantitatea de aer cald care scapă și astfel încețoșează lentilele, respirația trebuie să fie ceva mai ușoară, iar la expirare, aerul trebuie direcționat în jos, cât mai departe de ochelari. Acest lucru se poate realiza fie respirând pe gură, fie printr-o ușoară înclinare a bărbiei, spre piept. Un alt truc care previne aburirea ochelarilor constă în respirația adâncă, pe nas. Prin acest procedeu, cantitatea de aer cald eliminată este redusă.

Gesturi care trebuie evitate atunci când ochelarii sunt purtați împreună cu masca de protecție

Există mai multe greșeli comune pe care cei care poartă ochelarii împreună cu masca de protecție ar trebui să le evite. Acestea pot afecta calitatea imaginii percepute de purtător, însă de cele mai multe ori, nu au un impact asupra sănătății ochilor. Cu toate acestea, există și excepții.

Cele mai frecvente greșeli constau în atingerea feței cu mâinile și ajustarea și reajustarea permanentă a ochelarilor. Acest lucru poate contribui la introducerea de germeni pe sub mască, fapt care duce în mod automat la creșterea riscului de infecție. Ochelarii trebuie ajustați o singură dată și lăsați la locul lor.

Un alt lucru care ar trebui evitat este purtarea unei măști prea mari, sau a unei măști care stă prea lejer pe față. În ambele cazuri, problema care apare este că aerului rezultat în urma expirației, îi este permis să iasă prin părțile laterale. Acest lucru duce în mod aproape sigur la încețoșarea lentilelor și, în plus, crește riscul contactării unei posibile infecție. Masca trebuie să se potrivească perfect pe față, acoperind atât nasul, cât și gura.

Masca de protecție nu trebuie să fie o povară pentru cei care poartă ochelari

Purtarea ochelarilor împreună cu o mască de protecție poate fi o provocare. Însă există câteva metode care odată însușite, te vor ajuta să scapi de disconfort și să eviți aburirea. Cele mai importante dintre ele sunt reprezentate de poziționarea corectă pe față a celor două obiecte și de ajustarea tehnicilor de respirație.

Pentru alte sfaturi legate de acest subiect, dar și despre multe altele din universul opticii și al oftalmologiei, te așteptăm la oricare dintre cele două magazine ale noastre din București. 

Iar pentru a afla care este starea de sănătate a ochilor tăi, și care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci pentru îmbunătățirea acesteia, te așteptăm la Iris Optic pentru un consult oftalmologic gratuit. Programează-te fie utilizând acest link, fie la telefon 0733 267 826.

Ochelari de soare pentru cicliști

Ochelari de soare pentru cicliști

Ciclismul este un sport extrem de solicitant. Când facem această afirmație, majoritatea ne gândim la efortul căruia trebuie să îi facă față un biciclist ambițios, și la importanța pe care o au musculatura picioarelor acestuia și capacitatea lui pulmonară. Însă, întrucât legătura pare să nu fie atât de evidentă, este posibil să ne scape importanța pe care o are o vedere clară, atât pentru siguranța acestuia, cât și pentru atingerea unui anumit nivel de performanță.

Din punct de vedere optic și oftalmologic, ciclismul implică anumite riscuri. Este vorba despre expunerea îndelungată la radiația UV și despre posibilitatea ca în anumite condiții de lumină și de viteză, obiectele de pe traseu să fie ceva mai greu de identificat.

Din fericire, există metode prin care aceste neajunsuri pot fi atenuate. Iar cea mai la îndemână constă în purtarea unor ochelari de soare pentru cicliști, special concepuți pentru a proteja ochii și a oferi un grad ridicat de confort în timpul turelor mai lungi.

Caracteristici specifice ochelarilor de soare pentru cicliști

Există câteva aspecte care diferențiază în mod profund această categorie de ochelari de soare, de cei care nu au fost proiectați în mod special pentru astfel de activități. 

Protecție anti UV

Expunerea prelungită la radiație ultravioletă este o situație comună turelor mai lungi pe bicicletă. Iar acest lucru poate să constituie declanșatorul unui întreg lanț de probleme de sănătate. Marea majoritate a acestora sunt ușoare sau temporare, însă există și cazuri în care acestea pot cauza daune pe termen lung, 

Purtarea unor ochelari de ciclism de înaltă calitate este cel mai sigur mod de a evita daunele provocate de supraexpunerea la lumina soarelui.

În momentul achiziției ochelarilor, este esențial să te asiguri că lentilele asigură protecție optimă împotriva celor mai periculoase două tipuri de radiație ultravioletă: UVA și UVB. Sfatul nostru este să alegi doar ochelari a căror etichetă garantează un grad de protecție de 100% împotriva acestor raze.

Un grad sporit de confort 

Pentru a se putea concentra exclusiv pe activitatea solicitantă pe care o desfășoară, ciclistul are nevoie de confort mental. Iar acest lucru este greu de obținut dacă e nevoit să își ajusteze ochelarii din cinci în cinci minute. 

Prin urmare, una dintre caracteristicile obligatorii ale unor ochelari de ciclism este confortul pe care îl oferă purtătorului. Din acest motiv, materialul din care sunt fabricați este plasticul infuzat cu policarbonat și naylon. Astfel, ei se mulează impecabil în jurul feței, sunt robuști, dar în același timp sunt ușori și flexibili.

Contrast îmbunătățit

Utilizarea unor ochelari cu lentile care sporesc contrastul reprezintă o modalitate de îmbunătățire a vederii în timpul turelor cu bicicleta.

Un contrast mai mare îl ajută pe ciclist să rezolve mai rapid una dintre situațiile frecvent întâlnite pe șosea în condiții normale de lumină, și anume identificarea mai rapidă a obiectelor de dimensiuni reduse aflate pe un fundal întunecat.

Contrastul ridicat devine foarte util atunci când se rulează la viteze mai mari. În situațiile de acest tip, biciclistul trebuie să anticipeze momentele critice și să reacționeze foarte rapid pentru a evita eventualele pericole.

Rezistență sporită

Globul ocular poate fi sever afectat de impactul provocat de ciocnirea, la o viteză de 30 de kilometri pe oră, cu o insectă sau cu o pietricică. În afara durerii, lacrimile și clipirea rezultate în mod sigur în urma incidentului, îi vor diminua ciclistului acuitatea vizuală și puterea de concentrare în momentele următoare.

Acești ochelari sunt astfel concepuți încât să împiedice potențialele corpuri plutitoare să ajungă în ochi. În plus, ei sunt fabricați din materiale rezistente, care vor face față cu brio unui astfel de impact. 

Există, din păcate, suficienți cicliști care preferă să ruleze fără ochelari, și asta chiar în condiții de vânt puternic și ploaie. Acest lucru nu îi avantajează nici pe ei, și nici pe ceilalți participanți la trafic, deoarece într-o fracțiune de secundă se pot petrece întâmplări care să provoace daune permanente.

De câte feluri sunt ochelarii de soare pentru bicicliști?

Există diferite tipuri de ochelari de soare pentru bicicliști, destinate diverselor condiții specifice de lumină și meteorologice întâlnite pe trasee pe care se rulează.

Ochelarii de soare sport

Produsele din această categorie nu au fost concepute în mod special pentru ciclism, ci pot fi folosiți pentru mai multe genuri de activități în aer liber. Caracteristicile lor principale sunt greutatea redusă și durabilitatea—ei fiind confecționați din materiale care pot rezista la vânt, aer rece sau umezeală.

Ochelari de soare cu lentile polarizate

În condiții de viteză, reflexiile puternice pot avea efecte dintre cele mai grave. Ele pot modifica adevărata culoare a unor obiecte, iar în cazurile cele mai grave, le pot face chiar mai greu de observat.

Lentilele polarizate îndeplinesc funcția de reducere a strălucirilor. Purtarea lor de către bicicliști, mai ales în timpul acelor ture în care se expun la lumina puternică a soarelui sau în care merg în zone cu suprafețe reflectorizante—cum sunt traseele de lângă lacuri—îi va proteja împotriva acelor clipe de orbire cauzate de străluciri, și astfel vor putea fi evitate niște situații extrem de neplăcute.

Ochelari fotocromatici

Acest tip de lentile beneficiază de un tratament care le permite să își modifice culoarea în funcție de intensitatea luminii. Ei se întunecă în lumina puternică a soarelui și se luminează în condiții de lumină scăzută.

Pentru ciclist, acest gen de ochelari asigură un confort vizual ideal pentru turele mai lungi.

Ochelari cu lentile interschimbabile

Ramele acestor tipuri de ochelari permit schimbarea destul de facilă a lentilelor. Din acest motiv, ochelarii cu lentile interschimbabile sunt potriviți pentru mersul pe bicicletă în condiții meteorologice instabile. 

Te așteptăm la Iris Optic, cu sfaturile și cu produsele de care ai nevoie

În concluzie, în ciclism, ochelarii reprezintă o parte esențială a echipamentului. Trebuie aleși cu grijă, pentru că trebuie să ofere atât confort, cât și protecție pe parcursul traseelor lungi. 

De aceea, te așteptăm la oricare dintre magazinele noastre din București, ca să găsim împreună perechea de ochelari de soare cu care vei parcurge în siguranță următoarele mii de kilometri.

Iar pentru o consultație oftalmologică gratuită te poți programa fie completând acest formular, sau sunând la numărul de telefon: 0733 267 826.

Câteva sfaturi utile pentru scoaterea lentilelor de contact

Câteva sfaturi utile pentru scoaterea lentilelor de contact

Acest articol reprezintă o completare a unui alt text de pe blogul Iris Optic, în care a fost descrisă pe larg succesiunea de gesturi care trebuie urmată pentru îndepărtarea lentilelor de contact. În cele ce urmează îți vom da câteva sfaturi în plus, și îți vom împărtăși câteva ponturi care te vor ajuta, pe de o parte, să îți perfecționezi tehnica prin care îți scoți lentilele de contact, iar pe de alta, să înțelegi și mai bine modul optim în care trebuie să lucrezi cu aceste dispozitive optice.

Nu uita că lentilele de contact sunt niște obiecte fragile, care trebuie tratate ca atare

Cu riscul de a ne repeta, îți vom aduce aminte că lentilele de contact reprezintă niște accesorii deosebit de sensibile. Manevrarea lor trebuie făcută cu multă atenție, pentru că o deteriorare, cât de mică, le va transforma în niște obiecte care nu își vor mai putea îndeplini funcția.

Același lucru trebuie avut în vedere și în ceea ce privește activitățile de întreținere. Toate operațiunile de mentenanță trebuie desfășurate în mod temeinic, pentru se a evita acumularea bacteriilor sau a altor corpusculi pe suprafața acestora. Lentilele se găsesc în contact nemijlocit cu suprafața ochilor. Este evident că în situația în care nu sunt suficient de curate, ele pot provoca iritații sau alte lucruri și mai neplăcute, ca de exemplu infecții la nivelul ochilor.

E important să se acorde atenția cuvenită acestor două aspecte—igiena și finețea în manevrare—de fiecare dată când lentilele de contact trebuie să fie desprinse de pe ochi.

Începe întodeauna cu lentila dreaptă

Sfatul nostru este să îți scoți întotdeauna lentilele în aceeași ordine. Și ca să te scutim de o alegere, te sfătuim să începi de fiecare dată cu lentila dreaptă. După ce ai scos-o, depoziteaz-o în compartimentul special dedicat ei din cutie. Apoi repetă operațiunea pentru lentila aferentă ochiului stâng. Crearea de rutine te va ajuta să îți perfecționezi tehnica și să scurtezi timpul în care desfășori această operațiune.

Regula pe care tocmai ți-am prezentat-o le este deosebit de utilă mai ales celor care folosesc lentile de contact cu  prescripții diferite pentru cei doi ochi.

Soluția de contact trebuie folosită de fiecare dată, însă excesul trebuie evitat

Spălarea și clătirea lentilelor de contact după ce au fost desprinse de pe ochi se face doar cu soluția special destinată acestei activități. Iar depozitarea lentilelor se face doar în cutia originală, după ce respectivul spațiu a fost inundat în prealabil cu soluție de contact.

Tot această substanță reprezintă cel mai bun răspuns în situațiile în care lentila s-a lipit prea tare și nu mai poate fi dată jos. Acest fenomen poate apărea mai ales atunci când ochii sunt foarte uscați. Ochiul va fi clătit cu câteva picături de soluție de contact, după care se va clipi de câteva ori, pentru ca lentila să fie deplasată din locul în care este fixată. După aceasta, dezlipirea ei se va putea face destul de facil. În caz contrar, se vor adăuga din nou câteva picături, se va clipi din nou, și se va încerca din nou dezlipirea. (În cazurile extreme, va trebui să te adresezi medicului specialist. Însă din experiența noastră, incidența unor astfel de situații este deosebit de redusă.)

Trebuie să se evite utilizarea unei cantități prea mari de soluție pentru această operațiune, deoarece excesul poate cauza inundarea ochilor, înroșirea acestora, și poate crea o stare de disconfort ocular.

Pentru unii dintre noi, lentilele se scot mai ușor dacă privirea este orientată în sus

În principiu, ne sfătuim pacienții să deruleze activitatea de scoatere a lentilelor de contact în fața oglinzii, cu privirea orientată spre înainte. Însă există suficiente persoane pentru care este mai ușor să își desprindă lentilele în timp ce privesc în sus. 

Motivele pentru care aceștia preferă să se desfășoare în timp ce privirea le este orientată în sus este că astfel lentilele glisează spre partea de jos a ochiului, se fixează de marginea inferioară a acestuia, și nu mai alunecă atunci când trebuie să fie apucate.

Se folosește doar vârful degetelor, iar ochiul nu trebuie atins sub nici o formă

Gestul cu care se scoate lentila seamănă, într-o oarecare măsură, cu o ciupitură. Însă, spre diferență de aceasta din urmă, nu este executat în viteză, iar nivelul de forță aplicat este unul foarte delicat.

Se folosesc doar degetul mare și cel arătător de la mâna dominantă. Fiecare dintre acestea se plasează în câte o parte a lentilei, iar apoi, cu grijă, se efectuează o ușoară mișcare de strângere. Lentila se va desprinde ușor de ochi și va putea fi dată jos fără nici o urmă de efort.

De-a lungul întregii mișcări, degetele nu trebuie să atingă suprafața ochiului. În caz contrar, disconfortul sau chiar micro traumatismele s-ar putea să fie inevitabile.

Doar mișcări lente și atent controlate

Toate gesturile implicate de scoaterea lentilelor de contact trebuie să fie executate la relanti. Intensitatea mișcărilor trebuie să fie redusă, indiferent dacă ne referim la fixarea ochiului cu mâna non-dominantă sau dacă vorbim despre acțiunile pe care le presupune desprinderea efectivă a lentilei de pe ochi.

Lentila trebuie îndepărtată încet și cu atenție, pentru a se evita orice disconfort sau vătămare a ochiului. Gesturile prea bruște și necontrolate pot provoca durere sau chiar micro leziuni.

Te așteptăm la Iris Optic pentru mai multe detalii

Pentu mai multe informații în legătură cu acest subiect, te așteptăm în oricare dintre magazinele Iris Optic din București. Specialiștii noștri îți vor da toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege care sunt cele mai bune practici atunci când vine vorba despre purtarea lentilelor de contact.

Iar dacă vrei să afli mai multe despre starea de sănătate a ochilor tăi, programează-te la un control oftalmologic gratuit completând formularul din link-ul acesta, sau sunând la numărul de telefon: 0733 267 826. 

Scoaterea lentilelor de contact în șase pași

Scoaterea lentilelor de contact în șase pași

Pentru cel care a ales să își corecteze problemele de vedere cu ajutorul lentilelor de contact, există două momente sensibile în relația cu aceste dispozitive optice: instalarea și scoaterea lor de pe ochi. Primului dintre cele două i-a fost dedicat un articol amplu în acest blog, pe care îl poți citi în link-ul acesta. Iar în rândurile care urmează, vom enumera pașii pe care considerăm că este ideal să îi parcurgi, atunci când ai de gând să îți dai jos lentilele. 

Îți amintim de la bun început că lentilele de contact sunt accesorii delicate, care trebuie îngrijite și manevrate în mod corespunzător. În caz contrar, pot apărea anumite riscuri pe care nimeni nu ar trebui să și le asume. Nerespectarea regulilor de igienă poate provoca inflamații și, în cazurile extreme, chiar infecții oculare sau leziuni permanente. Iar în cazul în care sunt manevrate greșit, lentilele se pot zgâria sau fisura și nu îi vor mai oferi celui care le poartă corecția vizuală de care este nevoie. Mai mult de atât, în astfel de situații este foarte posibilă apariția unei senzații de disconfort și a fenomenului de vedere încețoșată.

Declinarea de responsabilitate

Informațiile de mai jos nu sunt un sfat medical în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba despre un set de concluzii la care noi, echipa Iris Optic, am ajuns în urma experienței pe care am adunat-o de-a lungul anilor, ca urmare a numărului mare de clienți care ne-au ales drept furnizor pentru lentilele lor de contact, și serviciile conexe.

Materialul care urmează reprezintă, mai degrabă, o completare la informațiile pe care le-ai primit din partea optometristului sau a medicului oftalmolog, în clipa în care ai efectuat consultația, sau atunci când ți-au fost recomandate lentilele de contact. 

Secvența de acțiuni prezentată în cele ce urmează este valabilă doar pentru lentilele de contact moi. Pentru cei cărora opticianul le-a recomandat folosirea unor lentile de contact rigide, informațiile de mai jos nu se aplică.

Pașii care trebuie urmați atunci când se scot lentilelor de contact

Scoaterea și depozitarea în condiții optime a lentilelor de contact presupune un set de acțiuni care trebuie învățat în mod corect, de la bun început. Respectând un protocol strict, purtătorul se va asigura că ochii îi sunt bine protejați împotriva iritațiilor și a altor neajunsuri de acest gen, și că din punct de vedere medical obține beneficiile pe care și le dorește.

Scoaterea lentilelor de contact trebuie făcută, de preferință, în fața oglinzii, într-o încăpere bine iluminată. 

Pasul nr. 1: Igienizarea temeinică a mâinilor

Orice operațiune care presupune manevrarea lentilelor de contact trebuie să implice o igienă desăvârșită a mâinilor. Prin urmare, înainte de a începe procesul de îndepărtare a lentilele de contact, purtătorul trebuie să își spele bine mâinile cu apă caldă și săpun, iar apoi să le usuce, fie cu ajutorul unui uscător electric, fie cu cu un prosop care nu lasă scame. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă pentru acest lucru sunt prosoapele din microfibră.

Cu cât mirosul săpunului folosit este mai discret, cu atât șansa ca pe mâini să rămână reziduuri iritante este mai mică. Folosirea unui săpun complet inodor reprezintă cea mai bună variantă. Este recomandată evitarea săpunurilor excesiv de hidratante, deoarece acestea pot lăsa mai ușor pe mâini mici resturi de substanță.

Pasul nr. 2: Fixarea ochilor în poziția deschis

Privind înainte, în oglindă, cele două pleoape vor fi depărtate cu ajutorul degetelor de la mâna non-dominantă—în cazul dreptacilor, stânga, iar în cel al stângacilor, mâna dreaptă. Astfel, ochiului va fi bine deschis, iar îndepărtarea lentilelor de contact se va putea face mai facil.

Același rezultat se poate fi obținut și dacă vei privi în sus și vei trage doar pleoapa inferioară în jos. Important este să experimentezi suficient de mult încât să descoperi care este metoda de expunere a ochiului cu care te simți cel mai confortabil.

Pasul nr. 3: Scoaterea lentilei de contact

Pentru îndeplinirea acestei activități, se vor folosi doar două degete: arătătorul și degetul mare al mâinii dominante. Cu ochiul bine deschis și asigurat cu degetele celeilalte mâni, lentila de contact se va strânge ușor, până se va desprinde de ochi și se va scoate.

Este de prisos să precizăm că această operațiune trebuie făcută lent, și cu toată grija posibilă. Astfel se vor evita atât atingerile neplăcute ale suprafeței ochiului, cât și deteriorarea lentilei.

Pasul nr. 4: Verificarea lentilelor

Odată îndepărtate, lentilele vor fi verificate. Principalul motiv pentru care trebuie îndeplinită această operațiune este să ne asigurăm că ele sunt impecabile din punct de vedere fizic—adică nu prezintă vreo zgârietură, sau mai rău, vreo fisură, care ar putea periclita integritatea ochiului cu ocazia viitoarelor purtări. 

Pasul nr. 5: Curățarea lentilelor 

Următoarea etapă constă în curățarea lentilelor. Procesul este identic cu cel folosit pentru pregătirea lor înainte de purtare. Lentilele de contact vor fi luate pe rând în căușul palmei, se vor turna câteva picături de soluție de contact, și cu degetul arătător al celeilalte mâini vor fi frecate cu grijă, iar apoi vor fi clătite cu un alt jet de soluție.

Se va folosi doar substanța de contact recomandată de medic sau de optometrist, și se va evita cu desăvârșire folosirea oricărui tip de apă, indiferent dacă ne referim la cea de la robinet sau la apa îmbuteliată.

Pasul 6: Depozitarea lentilelor

Ultimul gest al acestei secvențe constă în depozitarea lentilelor în cutia originală, și acoperirea lor cu soluție proaspătă de contact. E important de reținut că de fiecare dată înainte de momentul depozitării, soluția din cutie trebuie să fie înlocuită. În acest fel va fi prevenită acumularea bacteriilor și a altor corpuri cu potențial nociv pentru ochi.

Importanța respectării tuturor pașilor presupuși de scoaterea lentilelor

Respectând toți acești pași, vei reuși ca într-un interval destul de scurt—nu mai lung de o lună de zile—, să îți creezi o rutină extrem de benefică. Având grijă la toate detaliile presupuse de igiena utilizării și de tehnica optimă de manevrare, vei dobândi dexteritate și viteză, dar cel mai important este că te vei asigura că ochii tăi vor profita la maximum de avantajele oferite de lentilele de contact, fără a fi expuși la nici un risc.

Te așteptăm la Iris Optic pentru ca în urma unui control oftalmologic gratuit efectuat de medicul specialist, să găsim lentilele de contact optime pentru ochii tăi. Programează-te chiar acum folosind formularul din acest link, sau la numărul de telefon: 0733 267 826.